Žal pa ista usoda ni doletela vseh. Razsežnosti katastrofe se bo šele pokazala tudi v živalskem s svetu. Zato smo drugi del oddaje namenili tej tematiki. V prvem delu pa je sledil veterinarski nasvet veterinarke Natalije Hercog Gerbec (vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora).

Oddaja je na sporedu vsak četrtek ob pol devetih zjutraj na Radiu Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Oddaja je na sporedu vsak četrtek ob pol devetih zjutraj na Radiu Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Nazadnje smo opozorili na jajčne lupine, tokrat pa smo govorili o jajcih, surovih in kuhanih. V kateri koli obliki so, so krasno beljakovinsko živilo. Tudi ena najbolj popolnih in hranljivih živil, ki jih lahko izberete. "Jajce je krasna koncentracija vseh hranljivih snovi in predvsem beljakovin in, če hočemo mi imet lepe nohte, lase, živali pa tudi dlako, rabimo kvalitetne beljakovine."
Izberemo surovo ali kuhano jajce?
"Kakor je, bom rekla. Če imamo jajčka, ki so res iz neoporečne reje lahko tudi surovo. Jaz bi vseeno skuhala, narezala na kolobarje. Kar se pa sijoče dlake tiče, pa so v preteklosti bolj prakticirali surova jajca."
Ni pa treba pretiravati z jajci.
"Moram reči, da tega veliko tudi ne priporočamo, ker je veliko drugih stvari na tržišču, hrana je uravnotežena. Ne smemo pozabit, da niso samo beljakovine, ampak so potrebni tudi minerali. Če moramo dodajati k prehrani, navadno potem priporočamo prehranske dodatke," je še povedala veterinarka Natalija.

Prihodnjič bomo govorili o tem, kaj pomeni, če žival izgublja preveč dlake in kaj storiti v tem primeru.

Poplave niso močno prizadele samo ljudi, ampak zaradi njih trpijo tudi živali, ki so prav tako izgubile svoj dom. Za nasvet, kako ravnati z živalmi iz poplavljenih območij, smo se obrnili kar na Zavetišče za živali Maribor. Naša novinarka Tamara Zupanič Čučnik se je pogovarjala z vodjo zavetišča Katjo Ferlič Jovan.
"Definitivno bo zdaj teh živali kar ogromno, voda gre nazaj in, če srečamo kakšno žival, ki rabi pomoč jo vzemimo k sebi. Ji ponudimo hrano, vodo, objavit morda na spletu, če kdo pogreša žival, preveriti čip in preveriti po zavetiščih."
Kako pristopiti ponesrečeni, premočeni živali?
"Previdno je treba pristopiti, postopoma in počasi, da vidimo kako se odziva. V kolikor ne gre drugače, lahko na pomoč pokličemo zavetišča ali razna društva."
Kako vplivajo poplave na živali. Ali jih je strah?
"Njih žene nagon po preživetju, one bežijo od tega. Je stresno za živali, sploh takšne, ki so navajene živeti v hiši," tako torej pravi Katja Ferlič Jovan iz Zavetišča za živali Maribor.

Na voljo za posvojitev

V tedenskih oddajah pa predstavljamo tudi živali, ki so na voljo za posvojitev, tokrat je bil na vrsti Gin. Je mlad samec večje rasti, tehta 31 kilogramov. Navihanosti mu ne manjka, zato išče skrbnike, ki se mu bodo posvetili, ga kaj naučili, se z njim igrali in ga vključevali v aktivnosti. Idealen dom zanj je ograjeno dvorišče. V kolikor imate že psa, je obvezno spoznavanje v zavetišču.

Gin išče dom. Kontakti zavetišča so: 02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si /Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Gin išče dom. Kontakti zavetišča so: 02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si /Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje TUKAJ.