Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Bolezni srca so ene izmed najpogostejših bolezni pri psih. Gre za resne težave, a s poznavanjem začetnih znakov bolezni in pravočasnim obiskom veterinarja lahko bolezen upočasnimo. Svojemu kosmatincu lahko s tem zagotovimo boljše in tudi daljše življenje. Ena glavnih težav pri prepoznavanju bolezni je, da psi kažejo manj očitne simptome, ki jih zlahka spregledamo ali pa jih pripišemo staranju.

Veterinarski nasvet

"Srčna obolenja so v bistvu vezana na zrelo starostno obdobje pri starejših živalih, ni pa nujno. Lahko imamo tudi kakšne prirojene srčne napake, ki se bodo dokaj hitro pokazale. Zato je zelo pomembno, da ob prvem pregledu, cepljenju natančno tudi žival pregledamo in poslušamo samo srce. Tisti znaki, na katere pa smo pozorni, da lahko pomislimo, da je nekaj narobe s srcem, pa je, da se kuža utruja, da je na sprehodu manj živahen, da se hitro zasope. Kuža se lahko tudi zgrudi. Tako da preprost odgovor: srce, utrujanje in pa seveda kašelj, ko bolezen napreduje in se začne voda nabirati v pljučih. To so tisti znaki, kjer moramo pomisliti, da je s srcem nekaj narobe," pojasnjuje veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Prihodnjič pa boste slišali, Kaj narediti za dobro zdravje zob in ustne higiene.

Srečna zgodba o posvojitvi

V minulem tednu sem obiskala Zavetišče za živali Maribor, prihodnjič boste slišali več o črni muci Moni, ki ima najdaljši staž med mačkami na čakanje novih lastnikov. Morda vas bo prav ona prepričana. Do takrat pa sledi srečna zgodba o posvojitvi, ki morda opogumi tudi vas. Naš sodelavec Borut Plešej, ki na Radiu Maribor dela kot tonski tehnik, je skupaj z ženo Dijano iz zavetišča posvojil kar dva kužka (oglejte si slike v galeriji spodaj).

"Spremljala sva stran Zavetišča za živali Maribor, ampak je bila precej težka odločitev, ker sva se zavedala odgovornosti, ki jo pes prinaša. Ko sva videla sliko Brine in Bobija, je bila odločitev izjemno lahka. Ko sva prebrala ta oglas in videla, da sta bratec in sestra, izredno navezana drug na drugega, le kdo bi imel srce se odločit samo za enega. Take ljubezni ne moreš ločit," je povedal Borut Plešej.

Celotno srčno zgodbo je opisal v posnetku, prisluhnete lahko na spodnji povezavi: