V naših oddajah smo sicer že poudarili, kako pomembna je izbira kvalitetne prehrane z visokim deležem mesa denimo v briketih. Opozorili smo tudi na pomen kuhane hrane in dodatnih prehranskih dodatkov. Hrana namreč naredi velik delež pri zdravi živalski koži in dlaki, kar lahko vodi do zmanjšanja količine odpadlih dlak. Če pa dlaka pretirano izpade pa bodite vseeno pozorni.

Veterinarski nasvet z veterinarko Natalijo Herceg Gerbec

"Preveč je takrat, ko vidimo gola mesta in vidimo, da je dlaka razredčena. Jaz rečem temu, kot da bi pulover pojedli molji, če si predstavljamo. Če dlaka pretirano izpade, nas ne rabi skrbet, sploh, če koža ni pordela. Zamenjava dlake je normalen proces obnavljanja. Moramo vedeti, kako se dlaka zamenja, … se pravi v dlačnem mešičku, iz katerega se dlaka razvije, začne rast nova dlaka, ki staro izpodriva. Stara bo tako izpadla, nova pa bo že takoj zadaj. Poglejte, večina naših živali živi z nami, temperatura je stalna in je tudi tukaj lahko ena zmeda. Ni teh temperaturnih nihanj, zamenjava dlake sezonsko tudi ni na to več vezana, tako da lahko ene živali zamenjujejo dlako čisto po svoje. Kar je pa še zanimivo, pri pregledih tudi na ta način lahko izražajo to stresno stanje in marsikdo ne opazi, koliko dlake je med pregledom izpadlo in ostalo na mizi. Če povzamem: če ni srbeža, če je dlaka lepa, lesketajoča, če ni koža pordela in če ni manjka v smislu lukenj oz. večjih področij brez dlake, se ne obremenjujmo, je to en delo normalnega procesa. Lepa dlaka se kaže z dobro prehrano, tudi mi bomo težko imeli lepe lase, če se slabo prehranjujemo," je povedala Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Prihodnji četrtek ob pol devetih na Radiu Maribor, bomo govorili o izpadu tretje veke in o parazitih.

Srečne zgodbe o posvojitvi

Še zmeraj spodbujamo, da nam na elektronski naslov vesela.tacka@rtvslo.si, pošljete vašo srečno zgodbo o posvojitvi. Zapišite jo v krajši ali daljši obliki in objavili jo bomo na spletni strani Radia Maribor.

Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Zavetišče za živali Maribor

Zdaj najbrž že dobro veste tudi, da tedensko predstavimo kosmatince iz mariborskega zavetišča za živali, tokrat vas lepo pozdravlja Shira. En sam njen pogled je dovolj, da jo vzljubiš so zapisali v mariborskem zavetišči. Shira je 7 let stara psička večje rasti na dolgih nogah, kot kakšna manekenka. Na sprehodu je lepo vodljiva, z malo vaje sedaj zna tudi hojo ob nogi. Zelo rada je v družbi ljudi, ko ji nameniš pozornost se takoj stisne k tebi in ponudi tačko. Z nekaterimi psi je kompatibilna, tudi z mucami bi postopoma lahko sobivala. Je sterilizirana, mikročipirina in cepljena proti steklini in kužnim boleznim. Vabljeni k poslušanju oddaje v zvočni obliki ​TUKAJ.

Shira išče dom. Kontakti zavetišča so 02 480 16 60 ali e-naslov: zavetisce.mb@snaga-mb.si / Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Shira išče dom. Kontakti zavetišča so 02 480 16 60 ali e-naslov: zavetisce.mb@snaga-mb.si / Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor