Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Znake artritisa, kot smo lahko slišali nazadnje, boste morda pri psu zaznali, da nekoliko počasneje vstaja, mačka pa ne skače več tako visoko. Živali prav tako kot ljudje občutijo bolečino, ki postane kronična. Na srečo pa obstajajo zdravila, terapije, diete. Kronično bolečino se da obvladovati in, če morda najbolj poznamo glukozamin so na voljo tudi biološka zdravila, ki pomagajo na daljši rok.

Veterinarski nasvet

"Glukozamin je prehranski dodatek in bo v bistvu lahko samo pomagal pri tistih sklepih, ki niso zaradi obrabe več tako gladki. Kronične bolečine pa glukozamin ne bo odvzel. Poslužujemo se različnih protivnetnih zdravil, nesteroidni antirevmatiki se reče in pa v zadnjem času je zelo dobro zdravilo tudi biološko zdravilo tako za muce kot za pse. To zdravilo pa deluje na tak način, da vsebuje protitelesa, ki blokirajo vse te vnetne produkte z malo stranskimi učinki in primerna za dalj časa. Glede na kronično bolečino pa prilagodimo terapijo in naredimo za vsakega pacienta drug recept. Kronično bolečino se da obvladovati in ni nobenega razloga, da bi zaradi osteoartritisov morale živali trpeti," je pojasnila veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Kako prepoznamo težave s srcem? O tem prihodnjič, oddaja Vesela tačka je na sporedu vsak petek ob pol devetih v sklopu jutranjega programa.

Zavetišče za živali Maribor
V tokratni oddaji nam je Maša Mesarec iz zavetišča, predstavila samca Maxa.
"Max je 4 leta star samec večje rasti. V boksu je precej živčen, saj ga vznemirja hrupno okolje, drugačen pa je v družbi človeka in v naravi - takrat je sproščen, umirjen, pogosto se tudi sprehajalcu postavi na pot, da ga ta pocarta, potem pa z veseljem nadaljuje pot. Zanj iščemo aktiven, odgovoren in ljubeč dom kjer bodo dali poudarek tudi na vzgojo. Z nekaterimi psi je kompatibilen, je pa pred odhodom v nov dom potrebno obvezno spoznavanje z vašim psom v zavetišču. Rad bi užival na ograjenem dvorišču in imel dovoljen vstop v hišo," je povedala Maša.

Kontakti mariborskega zavetišča so  02 480 16 60 ali . Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Kontakti mariborskega zavetišča so 02 480 16 60 ali . Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Če imate kakršno koli vprašanje, nam pišite na vesela.tacka@rtvslo.si. Če ste kakšno žival posvojili in bi srečno zgodbo radi delili z nami ste prav tako dobrodošli. Jasmina Bauman vas pozdravljam do prihodnjič.

Vabljeni k poslušanju oddaje TUKAJ.