Začimba je rastlina, ki zaradi svoje vsebine da jedem okus in vonj. Začimbe, ki jih poznamo, so največkrat presušene in mlete, lahko pa so tudi cvetovi, jagode in celo korenine rastlin. Določene začimbe lahko pospešijo tudi prebavo same hrane. Najbolj poznani začimbi sta poper in sol.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Začimbe so v srednjem veku in začetku novega veka imele tako pomembno gospodarsko in politično vlogo, kot jo ima danes nafta. Niso se uporabljale samo za začinjanje, ampak tudi za konzerviranje jedi. Pogovarjali smo se s Silvo Verglez, lastnico in direktorico trgovine Norma Maribor: "Popotniki so vzhičeni, ko pridejo k nam. Saj pri nas najdejo začimbe, da si lahko skuhajo posebno jed, ki so jo jedli na kakšni daljni destinaciji. Začimbe lahko na različne načine izboljšajo okus in kakovost hrane."

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Živila in začimbe lahko konzerviramo tudi sami. Pomembno je, da začimbe kadar niso v uporabi, hranimo tesno pokrite oziroma v neprodušnih posodah. Lahko jih tudi zamrznemo in nekaterim začimbam na ta način podaljšamo rok trajanja. Lahko jih tudi zamrznemo v ledene kocke. Silva Verglez pri tem dodaja: "Najbolj enostavno je začimbo posušiti. Bolj vešči lahko začimbe tudi macerirajo v olju."

Z mnogoterimi začimbami lahko tako obogatite svoje recepte, obenem pa se naučite pripravljati jedi, pri katerih ne boste uporabljali samo popra in soli. Vaš jedilnik bo tako okusen, zdrav in zelo barvit.