Po včerajšnjem izglasovanju Janeza Janše za novega predsednika vlade je začela nastajati nova vlada, katere prihodnji ukrepi bodo lahko pomembno vplivali tudi na Maribor. Foto: BoBo
Po včerajšnjem izglasovanju Janeza Janše za novega predsednika vlade je začela nastajati nova vlada, katere prihodnji ukrepi bodo lahko pomembno vplivali tudi na Maribor. Foto: BoBo

Po včerajšnjem izglasovanju Janeza Janše za novega predsednika vlade je začela nastajati nova vlada, katere prihodnji ukrepi bodo lahko pomembno vplivali na načrtovane investicije v Mariboru in okolici, tukajšnje gospodarstvo ter rešitev nekaterih trenutno aktualnih težav. Zaradi nezadostnega financiranja občin, na katerega opozarjajo župani, je namreč večina projektov odvisna od države pomoči in volje.

Predstavniki gospodarstva v Podravju so zadovoljni, ker se je nova vlada začela tako hitro oblikovati. Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije in direktor Boxmark Leather Marjan Trobiš: "Trenutne razmere na trgu nam ne dovoljujejo, da životarimo s kakšno prehodno vlado, v tem času pa se ne sprejmejo nobene korenite spremembe."

O področjih, na katerih si želijo sistemskih rešitev, direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik: "Če pogledamo samo na dolgotrajno oskrbo, delovnopravno zakonodajo, želimo si tudi reševanja na temo zdravstva, ker se delodajalci ukvarjamo z dolgotrajnimi bolniškimi staleži." "To so stvari, na katere smo že dve leti čakali," pa dodaja Marjan Trobiš.

Manj zgovorni so predstavniki lokalnih skupnosti. Na mariborski mestni občini bodo o pričakovanjih lahko več povedali, ko bo znano, kdo bodo člani vlade. Je pa župan Saša Arsenovič v preteklosti že poudaril, da mestu Maribor zdaj vlada odreja za okoli 15 milijonov evrov več obveznih nalog, kot jih je nato pripravljena financirati. Zadnji dnevi pa so pokazali, da se bo Maribor moral vključiti v prizadevanja za sistemske rešitve tudi na področju odpadkov. Saša Arsenovič včeraj: "Tu računam tudi na hitro ukrepanje države, kar se tiče odvoza vseh smeti, pa tudi na sprejem dolgoročnejših rešitev, ker tega manj ne bo."

Tu pa je še oživitev mariborskega letališča, gradnja osrednje mestne knjižnice, novih državnih cest in drugi projekti, pri katerih bo ključna tudi vloga države.