Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Parkiranje na območju Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj že leta povzroča težave obiskovalcem in zaposlenim. Stanje se je še zaostrilo po uvedbi samodejne zapornice, ki dostop na parkirišča brezplačno omogoča prav vsem, zaradi zaposlovanja in večanja števila obravnav. Tako vozniki s parkiranjem skoraj vsak dan povzročajo kaotično stanje, ki nemalokrat ovira dostop reševalnih vozil na nenujni vožnji, občasno pa naj bi bila ovirana tudi nujna vozila. Posredovanje policije v takšnih primerih pa težav ne rešuje dolgoročno.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Prav vsak obiskovalec ptujske bolnišnice, ki se odloči parkirati v njeni neposredni bližini, se sooči s kaotičnim stanjem na parkiriščih. A to samo po sebi ne bi bilo posebej problematično, če se neodgovorni posamezniki ne bi odločali za parkiranje na dovoznih poteh do posameznih vhodov bolnišnične zgradbe. Med drugim do internega oddelka, porodnišnice in dializnega oddelka, v najslabših primerih pa tudi do kirurgije oz. urgence. Vodstvo bolnišnice težav ne zanika. Razmišljajo pa o omejitvi parkiranja za zaposlene. Spremembe se obetajo tudi za bolnike in obiskovalce.

Pripravljajo sistem za omejevanje dostopa

V pripravi je projekt elektronskega nadzora števila vozila na parkiriščih ob bolnišnici. To pomeni, da bo parkirišče plačljivo, ob tem pa bo nadzorovano tudi število prostih mest, ko bo teh zmanjkalo, bo dostop za osebna vozila onemogočen. Kot je pojasnila direktorica bolnišnice Anica Užmah, že imajo nekaj predračunov za izvedbo te rešitve, vendar še ni povsem jasno, kdaj bo projekt tudi izveden.

Takoj na začetku leta ali šele čez nekaj mesecev

Če bodo razmere ustrezne, bi lahko sistem vpeljali takoj po novem letu. V nasprotnem primeru pa lahko težave vztrajajo še nekaj mesecev, ob tem pa se bodo zagotovo še stopnjevale, ko bo sneg in ob gradnji urgence.