Mariborska Karitas je v okviru večletnega projekta »Donirana hrana« lani zbrala in razdelila 163 ton sadja, zelenjave, pekovskih izdelkov in drugih živil, kar je trikrat več kot leto prej. Zaradi naraščajočega obsega dejavnosti so s pomočjo partnerjev uredili in opremili skladiščni prostor za hrano, zdaj pa zbirajo donacije za nakup novega dostavnega vozila.

Nov skladiščni prostor, ki so ga poimenovali po svetopisemskem beraču Bartimaju, so s pomočjo mariborskih Lions klubov in kmetijskega ministrstva opremili v skladu z najstrožjimi prehrambnovarnostnimi standardi.

A prehrambeni paketi nimajo nog, njihova stara dostavna vozila pa počasi ugašajo, zato želijo kupiti nov kombi. Prosijo za donacije podjetij in občanov.

Hrano, ki bi jo sicer zavrgli, prispeva 16 trgovin in pekarn. Letos naj bi se pridružili še dve. Lani so tako pomagali več kot 180-im družinam. 38 prostovoljcev je opravilo več kot 3300 ur dela.

Pomagajo večinoma prejemnikom socialnih transferjev, nizkih pokojnin ali zaposlenim z nizkimi dohodki. Med prejemniki so tudi osebe s težavami v telesnem in duševnem zdravju, invalidi ter starejši in mlajši, ki živijo sami.

Stroški programa so bili lani dobrih 41.000 evrov.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik