Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Nadškofijska Karitas Maribor je začela zbirati denar za šestletnega dečka Gala iz Dupleka za njegovo samoplačniško operacijo v ZDA – Galu je potrebna operacija, ker se je rodil z redko deformacijo komolcev, ki mu onemogoča normalno življenje. Kot je znano, je družina denar zbirala že s pomočjo društva Maus, a do njega za zdaj nimajo dostopa, ker zaradi očitanih nepravilnosti pri tem poteka policijska preiskava.

Društvo Maus naj bi bilo potrebnih 120 tisoč evrov že zbralo, a je predsednica društva Nataša Švikart del zbranega denarja porabila ne za ta namen, zato zadevo zdaj preiskuje policija. Stroški operacije, rehabilitacije in poti na Florido pa so medtem narasli na 150 tisočakov in čas se počasi izteka – operacija je predvidena za 20. maj.

Dečkova mati Nataša Vrbnjak Šteflič, da dostopa do denarja do konca policijske preiskave nimajo, ne vedo pa niti, koliko so ga zbrali. Zato prosijo za nadaljevanje zbiranja donacij prek Karitasa, če se bo denar kdaj povrnil ali ga bodo zbrali več, kot ga potrebujejo, pa ga bodo namenili v podobne humanitarne namene.

Kot je povedal predsednik mariborske Karitas, je operacija na inštitutu Paley v ameriški zvezni državi Florida dečkovo edino upanje, ker da v Sloveniji ali kje drugje v Evropi niso našli ustrezne alternative.

Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje pa sporočajo, da je dečka mogoče operirati tudi v Sloveniji, zato zahtevanega financiranja ne morejo odobriti.

Karitas zbira donacije na posebnem transakcijskem računu, 5 evrov pa je mogoče donirati tudi z SMS sporočilom GAL5 na številko 1919.