Foto: Televizija Maribor
Foto: Televizija Maribor

Hud vročinski val pesti tudi zaposlene v kuhinji UKC Maribor. Temperature v neustreznih prostorih so nevzdržne. Težave bi lahko rešila le gradnja nove kuhinje, a nič ne kaže, da se bo to zgodilo kmalu.

Temperatura zraka v starih, dotrajanih prostorih kuhinje mariborskega UKC ob pripravi obrokov za več kot 4 tisoč ljudi preseže tudi 40 stopinj Celzija. Prezračevalnega in klimatskega sistema, razen v prostoru za počitek, nimajo, pravi vodja Oddelka za prehrano in dietetiko Ksenija Ekart:

"Ugotovljeno je bilo, da samo postavitev klim v tako velikem prostoru ne bi bila zadostna. So poskusi, ampak spremeni se prav nič."

Razmere še dodatno otežuje pomanjkanje kadra, pravi kuharica Metka Grozdek:

"Pogoji v tej vročini so neznosni. Nimamo časa da bi se hladili, ker je premalo kadra, še za brisačo nimamo časa."

In nič ne kaže na izboljšanje, dodaja vodja oddelka:

"Več kot 50 odstotkov kuharjev nam je v zadnjih treh letih odšlo, pridobimo pa nikogar."

Osnovno delovno mesto kuharja je uvrščeno v 17. plačni razred, to je 9 razredov pod minimalno plačo. Odgovor vodstva UKC še čakamo.