Foto: Radio Maribor/Danilo Majhenič, poslušalec
Foto: Radio Maribor/Danilo Majhenič, poslušalec

Na Teznu imamo odlagališče odpadkov, ki nikakor ni vzor. Odlagališče ima dva vhoda, enega na Špelini ulici in enega na Lahovi ulici. Težava je, da sta ti ulici in okolica onesnaženi s plastičnimi odpadki čez vsako mejo dobrega okusa. Priložene fotografije so od vhoda na Špelini.

Problem s Surovino na tem mestu je večplasten, saj je sestavljen iz odpadkov, ki nastajajo, kot tudi iz hrupa. Odpadki so povzročeni zaradi tega, ker se kesonarji ne vozijo pokriti. Od lanskih 6 požarov pa je dokaj očitno odvoz urejan s pomočjo šleparjev. Kam se to vozi, ne vem. Kar pa vem, je to, da se ti šleparji vozijo okrog nepokriti in te odpadke raznašajo še daleč naokrog. Šleparji se vozijo na obeh vhodih in na obeh sledim, da imajo strešno cerado zrolano na enem robu in so s tem nepokriti. Kesonarji so zelo redko pokriti.

Stanje se kaže v fotografijah, kjer smo pa letos opazili odpadke tudi na privat dvoriščih. Vsake toliko sicer surovina pošlje delavce s kanto, da ta velike kose vreč in odpadkov poberejo. Vendar ti ne uspejo pobrati odpadkov, ki se naberejo med vsem grmovjem ob pločnikih.

Drug del plati je hrup in vibracije. Špelina ulica se je polegla, kanalizacijski jaški pa ostajajo na višini. Ko se kesonarji in šleparji vozijo po ulici, treskajo čez vse te jaške, ob tem povzročajo hrup, naloženi pa tudi vibracije. Vibracije so nam prebivalcem povzročile razpoke na hišah.

Od odgovornih in oblasti bi tukaj pričakoval trajnostne rešitve. Kot prvo, zožitev ceste, nastavit cvetlična korita, da se umiri promet, nadalje kratkoročno obveznost pokrivanja vseh vozil, ki vozijo in odvažajo odpadke. Dolgoročno premik odvoza odpadkov na železnico. V Surovino je namreč speljan železniški tir. Zakaj se ti odpadki sedaj odvažajo s šleparji, mi ni jasno. Povzroča se dodatna degradacija okolice, uničevanje cest, Lahove, Špeline in Volodjeve.

Od oblasti pričakujem tudi dolgoročni plan, kaj bomo z odpadki. Govorice, da so v Surovini požare namensko povzročali, vedno manj postavljam pod vprašaj, saj letos še ni bilo požara, lani pa 6. Tudi poročanja poveljnika Mariborske Gasilske Brigade govorijo v smer čudnih poslov. Letošnja odvažanja odpadkov s šleperji kažejo tudi na neka neurejena področja.

Od oblasti tudi pričakujem, da pridobi analize prometa in obremenjenosti cest ter pripravi načrte, kako s prometom na tem območju. Volodjeva cesta do krožišča je polna lukenj.

Hvala za branje, za dodatna vprasanja in odgovore v zvezi s situacijo sem na voljo.