Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Kot je znano, je stavba mariborskega Akvarija-terarija dotrajana, že desetletje pa zanj iščejo primernejšo lokacijo oziroma stavbo. A kot kaže, dokončne rešitve v kratkem še ne bo. Občina se je v tej fazi odločila za najnujnejšo obnovo prostorov, v petih letih pa bi radi za Akvarij-terarij našli novo lokacijo.

Kot smo že večkrat poročali, je stavba Akvarija-terarija v mariborskem mestnem parku v klavrnem stanju. Občina je sicer v zadnjih letih namenila nekaj denarja za najnujnejšo obnovo. Uredili so električno napeljavo, zamenjali dotrajana okna v prvem nadstropju, ureditev drenaže pa bodo premaknili v naslednje leto, saj bodo letos prednostno obnovili statičnost razstavnih akvarijev. So pa ob vseh težavah pred dnevi uspešno obnovili licenco za obratovanje za obdobje 10-ih let, pravi vodja Akvarija-terarija Branko Kolar.

A brez korenitih posegov ali preselitve v primernejši objekt dolgoročno ne bo več mogoče delovati. Kot so pojasnili na občini, si želijo v sedanji zgradbi ponovno urediti kavarno, Akvariju-terariju pa poiskati primeren prostor, kjer se bo lahko dolgoročno razvijal. Mariborski podžupan Samo Peter Medved je dejal, da preverjajo lokacije ob Dravi, a da je še niso izbrali. Krajevna skupnost Bresternica-Gaj je sicer predlagala selitev Akvarija-terarija na območje nekdanjega motela v Bresternici, a je zemljišče v lasti Term Maribor, zato bi ga morali najprej odkupiti. Občina se s Termami pogovarja za menjavo zemljišč in objektov. Podžupan Medved pa meni, da bi bila lokacija v mestu atraktivnejša. Dodaja, da če bi bile v Bresternici širše vsebine, ki bi jih akvarij dopolnjeval, ne bi bilo s tovrstno odločitvijo nič narobe.