Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je danes obiskal Mestni občini Ptuj in Maribor. Na Ptuju je z županjo Nuško Gajšek razpravljal o dolgo želeni južni obvoznici, kanalizaciji, odpadkih in stanovanjski politiki. V Mariboru pa je bila v ospredju zahodna obvoznica. Govorili so tudi o odvozu blata iz čistilne naprave in o termični obdelavi odpadkov oz. sežigalnici.

Okoljski minister Andrej Vizjak je uvodoma v Mariboru izpostavil pomembnost gradnje zahodne obvoznice tako za mesto kot za državo, saj je tudi na vladnem seznamu pomembnih investicij. Ob tem je dejal, da verjame v hiter postopek in izvedbo projekta v doglednem času.

Odpadki in blato težava celotne države

Po vsej Sloveniji je velika težava tudi odvoz blata iz čistilnih naprav. Tudi v Mariboru, kjer ga za visoko ceno izvažajo v Slovaško. Zato je, kot pojasnjuje Vizjak pripravljena uredba, ki omogoča, da se iz odpadkov lahko naredi proizvod. Vendar zgolj pod strokovno preverjenimi pogoji. Razmišlja se tudi o termični obdelavi odpadkov.

Maribor je namreč eno od petih slovenskih mest, ki so izkazala interes za toplotno obdelavo odpadkov, s čimer želi država samozadostnost pri skrbi za odpadke, ki jih ni mogoče reciklirati.

Plovnost reke Drave

Beseda je tekla tudi o Dravi, kopališču na Mariborskem otoku in gradnji mostu. Nekaj od teh zadev bi lahko rešili v letu dni, uredbo o plovnosti na Dravi pa do jeseni, je zagotovil Vizjak.

Mariborski župan Saša Arsenovič pa je po sestanku povedal, da so se dogovorili o nalogah občine in države, da bi se vsi odprti projekti čim prej izvedli.

Ob koncu obiska se je okoljski minister ustavil še v Malečniku. Seznanili so ga s problematiko poplavljanja reke na tem območju, predstavnikom krajevne skupnosti in Snage pa je ob ogledu odlagališča nevarnih odpadkov v Metavi pojasnil, da bo preveril, ali je reševanje tega bremena državna skrb.

Obisk Vizjaka na Ptuju

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V ospredju obiska ministra Andreja Vizjaka na Ptuju je bila južna obvoznica, ki že lep čas v Spodnjem Podravju dviguje prah. Po dvajsetih letih umeščanja v prostor naj bi projekt z mrtve točke premaknili po ustanovitvi medresorske skupine. Časovnice izvedbe projekta kljub temu še ni mogoče določiti.

Hitreje uresničujejo evropski projekt kanalizacije. Občina Ptuj ta čas pripravlja potrebno dokumentacijo, minister Vizjak pa je zagotovil, da bo sklep o sofinanciranju tega projekta izdan jeseni.

Pogovor županje Nuške Gajšek in ministra je tekel tudi o stanovanjski politiki in protipoplavni zaščiti. Za slednjo je v pripravi velik 15 milijonski projekt, ki naj bi zaščitil stanovanjske objekte na območju t. i. ptujske Drave, ki se razteza od Mariborskega otoka do jezu Markovci.