Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek
Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek

Naša radijska ekipa se je danes, ob Evropskem tednu mobilnosti 2020, mudila na Glavnem trgu v Mariboru. Danes sta v centru Maribora namreč potekali kar dve prireditvi - na Glavnem trgu "Sodobne tehnologije v funkciji trajnostne mobilnosti", na Trgu Svobode pa "Na pot s kolesom". Zraven je bil tudi Radio Maribor in že ustaljena terenska ekipa v sestavi tonska tehnika Boštjan Feguš, Jernej Repnik in voditelj Robert Zajšek. Našo ekipo vseskozi spremlja moder šotor in izbrana glasba za mimoidoče. Vabljeni seveda tudi vi, da jih pospremite na dogodkih.

Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek
Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek

Že od leta 2002 evropska mesta prirejajo t. i. Evropski teden mobilnosti in številni se vključujejo. Letošnji dogodek na Glavnem trgu je bil praktično naravnan, s ciljem, da lahko dijaki spoznajo in vidijo novosti na področju trajnostne mobilnosti. Na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo so namreč k prvotnim programom gradbeništva dodajali študijske programe prometnega inženirstva, da bi študente pripravili na izzive sodobne mobilnosti in jih usposobili za nova delovna mesta, ki se ponujajo načrtovalcem prometa in mobilnosti. Sodobni prometni inženir namreč mora poznavati nove tehnologije ter razumeti izzive družbene in okoljske odgovornosti, znati sodelovati z urbanisti, dodajajo na fakulteti.

Robert Zajšek se je dopoldne najprej pogovarjal dr. Tomislavom Letnikom, predstavnikom oddelka za prometno inženirstvo na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. »Danes smo na trgu pripravili za dijake zelo zanimivo dogajanje. Nekako ves čas govorimo o trajnostni mobilnosti, zato smo danes ta dogodek povezali z novimi tehnologijami. Nove tehnologije prinašajo nove možnosti, nove priložnosti, zato je mlade treba izobrazit o tem, kaj nam prihodnost prinaša. V okviru tega imamo danes tukaj nekaj tehnologij, ki jih imamo na voljo na naši fakulteti,« je povedal Letnik. Predstavili so na primer uporabo drona za spremljanje prometa in obdelavo posnetkov. Pa tudi spremljanje gibanja voznikovega pogleda t.i. eye tracking. Mimoidoči so lahko videli predstavitev e-vozil, e-busa, električne kočije in prikaz izposoje e -vozil in ogled vozil Tesla.

Nekoliko kasneje se je Robert pomaknil še na Trg svobode, njegov sogovornik je bil Vinko Virtnik, predsednik Sveta za preventivo v cestnem prometu Mestne občine Maribor. Na trgu se je namreč odvijala prireditev Na pot s kolesom v cestnem prometu, ki se je je udeležil tudi mariborski župan Saša Arsenovič. »Danes se je udeležilo 7 šol, to je 75 učencev. Mladi so vedoželjni znanja s področja cestnega prometa. Veliko nas je v rumenih majicah in tudi Maribor je rumeno mesto, podpiramo kolesarstvo,« je dodal Virtnik.

Današnje jutro in dnevni program na Radiu Maribor smo tako skušali približati od blizu in spodbuditi k mobilnosti. Ker pa na našem radiu zelo podpiramo gibanje, vas jutri zjutraj čaka prava poslastica. Novinar Bratko Zavrnik in voditelj Robert Zajšek se bosta namreč udeležila 5. Mariborskega mestnega teka, ki ga organizira Športna zveza Maribor in bo letos potekal na prav poseben način. Bratko in Robert se bosta na pot podala izpred RTV Regionalnega centra Maribor ter pritekla vse do Trga Leona Štuklja, od tam pa se bosta javila v jutranji program ob 8-ih 30. Vabljeni k poslušanju jutranjega programa.

Današnjemu oglašanju lahko v celoti prisluhnete tukaj:

Evropski teden mobilnosti - v centru Maribora