Foto: Oglasno sporočilo/Mala tržnica/Gregor Salobir
Foto: Oglasno sporočilo/Mala tržnica/Gregor Salobir

Več tržnic v Mariboru je v klavrnem stanju. Kupcev in prodajalcev je malo ali jih sploh ni, objekti pa so dotrajani. A tisti, ki jim ni vseeno, si prizadevajo, da bi spet zaživele.

Prve aktivnosti so že lani začeli prebivalci iz okolice tako imenovane Male tržnice v Dominkuševi ulici – v Mestni četrti Ivan Cankar. Staknili so glave, razvili ideje, tržnico očistili in v letu dni priredili več zelo obiskanih dogodkov. Od izdelave lesenega pohištva do otroških delavnic.

Aktivnosti nadaljujejo tudi letos. V četrtek, 9. maja bo na tržnici vrata odprla trgovina brez embalaže, prihodnji konec tedna, 18. maja, pa bodo priredili sejem rabljenih stvari.

Podobno idejo imajo tudi v Novi vasi. Na tamkajšnjo tržnico v podhodih pod Kardeljevo cesto namreč zahajajo le redki prodajalci in kupci. Pred dvema tednoma so priredili dobro obiskan sejem "Druga priložnost".

Aktivnosti prostovoljcev potekajo v sodelovanju z upraviteljem mariborskih tržnic, javnim podjetjem Snaga. Sredstev za večje investicije podjetje nima. Ključ do oživitve tržnic so tako že omenjene aktivnosti in ustrezna mestna strategija, pravijo v podjetju.