Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tudi na mariborskem oddelku za psihiatrijo v univerzitetnem kliničnem centru je zaradi epidemije koronavirusa program okrnjen. Nekatere oddelke so morali zapreti. V ospredju je obravnava urgentnih psihiatričnih primerov, večinoma psihoz, poskusov samomora in še nekaterih drugih resnejših stanj. Na psihiatriji pa so na novo vzpostavili tudi enoto za bolnike s sumom ali potrjeno boleznijo koronavirus.

Na mariborski psihiatriji so v tem času zaprli enoto za zdravljenje odvisnosti od alkohola, enoto za nadaljevalno zdravljenje in psiho geriatrično enoto, kjer so vzpostavili covid oddelek za njihove obolele psihiatrične bolnike, ki potrebujejo psihiatrično zdravljenje. "Na ta oddelek je sprejet vsak bolnik, dokler ne ugotovijo ali je negativen na covid," pravi predstojnik oddelka za forenziko, Miran Pustoslemšek. "Bolniki so šele nato premeščeni na oddelke kamor sodijo glede na patologijo."

Zaznavajo, da je v teh težkih časih še več bolnikov, ki potrebujejo nujno psihiatrično zdravljenje, saj je psihičnih težav še tolikanj več. "Zaenkrat še zmoremo ta obrat števila sprejemov in odpustov, bi pa posebej opozoril starejše oziroma bolnike z demenco, ki so še bolj izpostavljeni tveganju z okužbo, da ne hodijo v bolnišnico, če je le mogoče:" še spominja psihiater Miran Pustoslemšek.

V tem času nasploh bolj svetujejo telefonsko ali ambulantno obravnavo. Na mariborski psihiatriji je tudi zdaj na voljo na 24 urna dežurna ambulanta. Sicer pa bo tudi po mnenju mariborskih psihiatrov sedanji čas pustil še večje sledi v našem duševnem zdravju. Sodeč po tujih študijah se je v nekaterih državah zelo povečalo število težjih oblik depresivnih stanj.