Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem, ko je lani zaradi epidemije odpadla, se je na mariborske ulice danes vrnila parada ponosa, katere cilj je pokazati, da istospolno usmerjene in druge osebe, ki pripadajo skupnosti LGBTQIA+, na Štajerskem več kot obstajajo, da so del cvetoče in močne skupnosti, ki se ne želi skrivati ali živeti napol.

Vodilo letošnje parade ponosa je »Zate, zame, za nas.«. Poudarek je na solidarnosti.

S parado ponosa se člani skupnosti LGBTQIA+ in njihovi podporniki izrekajo za enakopravnost, povezovanje, medsebojno pomoč, solidarnost in vključevanje ter zoper sovraštvo, diskriminacijo in celo kriminalizacijo.

Član organizacijske ekipe parade Matej Behin je prepričan, da je tudi odziv na epidemično krizo priložnost za korak naprej:

"Zagotovo neki napredki se dogajajo, čisto konkretno v Mariboru, ampak vseeno obstaja zelo veliko stigme, zelo veliko tabujev in pravzaprav, kot vidimo, tudi na evropski, svetovni ravni prihaja do nekih poskusov erozije LGBT pravic, čisto konkretno, v Evropski uniji na Poljskem in še bližje nam, Madžarskem. Torej tudi temu se želimo pridružiti, tej koheziji, ki se postavlja v bran oziroma vsaj upamo, da se bo postavila v bran LGBT pravicam."

Današnja parada se zaključuje s političnim programom. Med govorci so predstavniki mariborske univerze in različnih LGBTQIA+ organizacij ter nekateri politiki. Parado podpira tudi mariborska občina, a je župan zaradi odsotnosti udeležbo odpovedal.