Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Kljub delovanju Covidnega oddelka na Oddelku za pljučne bolezni na Slivniškem Pohorju še naprej opravljajo tudi pulmološko zdravljenje. A kot opažajo, imajo v tej dislocirani enoti mariborskega Kliničnega centra v zadnjem času veliko manj napotitev bolnikov. Tudi takih, s sumom na pljučnega raka, kar bo imelo po ocenah pulmologov zelo hude posledice, opozarjajo.

Kljub epidemiji je obravnava pljučnih bolnikov nujna, opozarjajo na Oddelku za pljučne bolezni na Slivniškem Pohorju. Ugotavljajo, da je bila že v prvem valu epidemije zaradi neobravnave bolnikov v veliko primerih narejena precejšnja škoda.
Vsi ti imajo bolj napredovano bolezen kot bi bila sicer, če bi jo diagnosticirali že spomladi.
Zato predstojnica Dušanka Vidovič opozarja - nediagnosticiranje in nezdravljenje pljučnega raka je nedopustno: "To je bolezen, še vedno s slabo prognozo, hitronapredujoča in lahko bo epidemija prinesla veliko koleteralno škodo, kar pa je nedopustno."

Če so pred epidemijo v pulmoloških ambulantah pljučnega oddelka na Pohorju pregledali okoli 10 bolnikov tedensko, zdaj obravnavajo le enega ali dva. Razlog za to naj bi bile tudi težave na primarni ravni, ko bolniki ne morejo do izbranega zdravnika pojasnjuje Dušanka Vidovič: "Bolniki povejo, da so iskali pomoč že prej in da niso mogli priti do družinskega zdravnika. Veliko jih je šlo potem na samoplačniško slikanje pljuč in prihajajo s tem izvidom."

Redke so pljučne bolezni, ki ne bi potrebovale hitre obravnave. Zlasti pa, če imajo bolniki težave pravi Vidovičeva: "v smislu dolgotrajnega kašlja, spremenjenega kašlja, izkašljevanja krvi, hujšanja, sploh če so to kadilci, naj se obrnejo na nas in bomo skušali najti neko skupno rešitev."
Pljučni rak je, dodaja sogovornica, dobro ozdravljiv, vendar le, če ga odkrijemo v zgodnji fazi.