Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

V Rušah so se sinoči z odprtjem razstave in koncertom lokalnih avtoric, slikarke Kaje Lukač in glasbenice Helene Terbuc, začeli 10. Glazerjevi dnevi, kulturne prireditve, ki jih Rušani pripravljajo v poklon rojaku in pesniku Janku Glazerju.

Glazerjevi dnevi tradicionalno bogatijo ruški kulturni utrip spomladi, saj se domačini ob obletnici rojstva Janka Glazerja 21. marca poklanjajo velikemu domačinu in njegovi poeziji, vendar je epidemija festival letos umestila v jesen. "Prireditve v poklon Glazerju so 10 letih prerasle v večdnevni festival različnih umetnosti, ki povezuje različne generacije in ruške ustvarjalce, zato so Glazerjevi dnevi pomembni za kraj, še posebej zato, ker ohranjamo tradicijo Janka Glazerja in predstavljamo njegovo poezijo mlajšim rodovom," pojasnjuje koordinator kulturnih prireditev Peter Andrej.

Osrednja prireditev osemdnevnega festivala bo Pesniška akademija Janka Glazerja drevi ob 18. uri v ruškem letnem gledališču. Slavonstni gost bo pesnik Ervin Fritz, ki letos šteje 80 let. Uglasbeno Fritzovo poezijo bo v Rušah mogoče slišati tudi v izvedbi skupine Same babe, Bojan Maroščevič bo interpretiral pesmi Janka in Alenke Glazer. Glazerjevi dnevi se bodo s pesniškimi, glasbenimi, likovnimi in drugimi dogodki ruških ustvarjalcev vrstili do prihodnje srede, ko jih bo sklenil pogovor z letošnjim Veronikinim nagrajencem pesnikom Borutom Gombačem.