8. generacija Poveljniško-štabne šole Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
8. generacija Poveljniško-štabne šole Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
16 častnikov bo kmalu prevzelo nove položaje v Slovenski vojski
Podpolkovnik Franc Kalič Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
16 častnikov bo kmalu prevzelo nove položaje v Slovenski vojski
Obrambni minister Karl Erjavec in mariborski župan Andrej Fištravec Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

V mariborski Kadetnici se je z daljšo slovesnostjo končalo šolanje 8. generacija Poveljniško-štabne šole. Študij je sklenilo 16 častnikov, ki bodo v prihodnje v Slovenski vojski opravljali ključne polkovniške oziroma brigadirske dolžnosti.

Po enoletnem študiju doma in v tujini, je najbolje ocenjeni častnik, podpolkovnik Franc Kalič pojasnil, da je za njimi izredno kakovostno šolanje in veliko kilometrov. »Obiskali smo veliko inštitucij v Evropi in v svetu, ki so tako ali drugače povezane z varnostjo. Dobili smo veliko količino znanja in izkušenj na visokem nivoju, ki nam bodo koristile tako strokovno kot osebnostno«.

Poveljnik Poveljniško štabne šole, polkovnik Ivan Turnšek je pojasnil, da generalštabno šolanje predstavlja najvišjo obliko vojaško-strokovnega usposabljanja in izobraževanja v Slovenski vojski. »Do sedaj smo na Poveljniško-štabno šoli usposobili 128 častnikov in pet častnic, skupno 133 v najvišji obliki nadaljnjega šolanja.«

Diplome je častnikom podelil obrambni minister Karl Erjavec, ki je v nagovoru izpostavil, da sta med prvimi cilji novega mandata kadrovska in finančna okrepitev ustroja Slovenske vojske.