Folklorna skupina Bartina iz Madžarske, edini tujci na letošnjem Folkartu v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič
Folklorna skupina Bartina iz Madžarske, edini tujci na letošnjem Folkartu v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič

V Mariboru se nocoj, v soboto končuje 28. Poletni festival Lent, ki je bil zaradi znanih razmer v družbi letos precej drugačen. Program, njegovo izvedbo in obisk so krojili varovalni ukrepi in po organizacijski plati je bil letošnji festival najzahtevnejši doslej, povedo člani mariborskega Narodnega doma. V teh težkih časih jim je uspelo, da so z nastopi izjemnih slovenskih ustvarjalcev oživeli mesto in na ulice in trge znova privabili občinstvo.

Prvič v 28 letih je mariborski festival Lent vabil občinstvo ob koncu počitnic, minil je brez velikega odra na Dravi, velikih koncertov in ognjemeta, program so večkrat spreminjali, upoštevali zahtevne varovalne ukrepe. » Festival je bil drugačen, po organizacijski plati pa tudi za izkušeno ekipo Narodnega doma tudi najbolj zahteven doslej. Po drugi strani pa smo lahko dali priložnost domačim, mariborskim, slovenskim ustvarjalcem, ki v teh težkih časih potrebujejo našo podporo. Ob tem pa smo uspeli zagotoviti tudi mednarodno noto festivala. Veseli smo, da nam je uspelo, dokazali smo, da je mogoče tudi v tako težkih razmerah pripraviti in izvesti kulturne dogodke«, pove direktor festivala in Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Festival Lent je na 20 manjših prizoriščih v mestu, na Lentu in v parku je ponudil blizu 200 različnih kulturnih dogodkov koncerte jazza in rocka, šansonov, etno in klasične glasbe, nastope uličnih gledališč in folklornih skupin, stand up komikov ter program Art Kampa. Po mesecih zatišja je mesto znova oživela kultura, privabila obiskovalce, sicer veliko manj kot minula leta, saj je bil dostop do prizorišč omejen. Priložnosti, ki jo je ponudil Lent, pa so bili veseli predvsem izvajalci. » Vsa čast organizatorjem in vsem drugim, ki tudi v tako nemogočih razmerah pripravljajo Festival Lent in tudi druge kulture dogodke v mestu, ki jih vsi potrebujemo, ustvarjalci in občinstvo«, pravi Mariborčan Vasko Atanasovski, mednarodno uveljavljeni glasbenik.

Po podatkih organizatorjev si je dogodke na vseh prizoriščih, kjer je bil dostop omejen, ogledalo okoli 6.500 obiskovalcev. Festival je letos stal okoli 500.000 €, Mestna občina Maribor je prispevala 200.000 €, Ministrstvo za kulturo 40.000 €, preostalo so v mariborskem Narodnem domu zbrali z donatorji in vstopninami.