Foto: Radio Maribor/MKC Maribor
Foto: Radio Maribor/MKC Maribor

Mariborska Galerija Media Nox, ki daje razstavni prostor na voljo mladim ustvarjalnim avtorjem s področja vizualne umetnosti in kustosom, praznuje 30-letnico delovanja. Ob jubileju so pripravili obsežen katalog o zgodovini galerije in razstavo likovnih del 41 avtorjev, ki jo bodo slovesno odprli jutri ob 20. uri na Poletni muzejski noči.

Galerija Media Nox je prvo desetletje delovala kot Galerija 88 v klubu Mladinskega centra Maribor v Orožnovi ulici, kjer so se takrat zbirali mladi. Pod vodstvom Nadje Čobal je kmalu postala pomembno stičišče mladih vizualnih ustvarjalcev širšega slovenskega prostora, in to kot galerija, ki omogoča svobodo, ustvarjalnost in tveganje. Njen razvoj so pomembno zaznamovali mladi likovni ustvarjalci, zbrani v skupini MI, ki so jo sestavljali danes uveljavljeni umetniki, med njimi je bil tudi Oto Rimele, danes predavatelj slikarstva in risbe na mariborski Pedagoški fakulteti.

Ustanovitelj galerije je mariborska občina, ki ji je leta 2000 dodelila prostore na Židovskem trgu na Lentu. » Poslanstvo galerije pa vsa leta ostaja predstavljanje mladih, zvedavih likovnih ustvarjalcev in kuratorjev,« pojasnjuje Sonja Gregorn iz MKC.

Galerija sodeluje z različnimi umetniškimi izobraževalnimi inštitucijami pri nas, v treh desetletjih pa je v njej razstavljalo okoli tisoč mladih slikarjev, kiparjev, fotografov, nadarjenih dijakov in študentov umetnosti, tudi bodočih kuratorjev. Skupinska razstava V času prostora z deli 41 danes uveljavljenih avtorjev, ki so v mladih letih razstavljali v galeriji, ponuja svojevrsten pregled slovenske umetnosti zadnjih tridesetih let.