Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič
Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič

Današnji živahen festivalski utrip na trgih in ulicah Maribora oblikujejo folkloristi, ki se pod okriljem Festivala Lent udeležujejo 32. folklornega festivala. S plesnim in glasbenim izročilom navdušujejo občinstvo madžarski folkloristi skupine Bartina, edini tuji gostje, ki se poleg domačih plesalcev udeležujejo tokratnega folklornega festivala.

32. Folklorni festival v Mariboru, ki poleg ljubljanske skupine Tineta Rožanca, plesalcev Srbskega kulturnega društva Maribor in domače Akademske folklorne skupine Študent iz tujine gosti le madžarsko skupino Bartina, je precej drugačen, krajši, z manj nastopajočimi, brez povork po mestu in ognjemeta. »Sinočnji, otvoritveni večer vseh skupin v dvorani Union je navdušil občinstvo; vzdušje je bilo izjemno, in lahko smo ponosni na mesto, ki v tako težkih razmerah organizira festival«, pove producentka Alenka Klemenčič.

Živahno, glasno in veselo je bilo dopoldne tudi na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja, kjer so ljudsko dediščino pokrajine Szekszárd z veselimi, barvitimi plesi predstavili plesalci in glasbeniki najstarejše madžarske folklorne skupine Bartina.

"Počaščeni in veseli smo, da lahko nastopamo v Mariboru, saj bo očitno to edini festival, ki se ga bomo letos lahko udeležili. Mesto je prijetno, ljudje prijazni in resnično nam je všeč», pove mlada madžarska plesalka Panna Horvath.

Skupina Bartina bo drevi ob 20. uri nastopila še v športni dvorni v Lenartu. Zadnji dogodek tokratnega folklornega festivala, ki traja le dva dni, nastop plesalcev Srbskega kulturnega društvo Maribor, si bodo mimoidoči lahko ogledali še ob 19. uri na mariborskem Glavnem trgu.