Foto: Radio Maribor/FB profil občine Ruše
Foto: Radio Maribor/FB profil občine Ruše

V občini Ruše so občani izglasovali dva projekta, ki jih bodo v letošnjem letu uresničili v okviru participativnega proračuna. Glasove so namenili zlasti projektom s področja športne infrastrukture, za katere bo iz občinskega proračuna namenjenih 34 tisoč evrov.

Občina Ruše je v razpisu za pripravo participativnega proračuna prejela 56 različnih predlogov. Posebna komisija je nato v ožji izbor uvrstila tiste, ki bodo lahko dejansko uresničeni. Občani so največ glasov namenili dopolnitvi otroškega igrišča na Smolniku in izgradnji Bezenskega rekreativčka na Bezeni.

"V Bistrici ob Dravi je komisija po merilih in kriterijih izbrala dva projekta, in sicer ureditev javne razsvetljave na kolesarki in nadgradnjo odra na bistriškem trgu. Obe investiciji skupaj ne presegata osem tisoč evrov, zato glasovanje ni bilo potrebno. Oba projekta bosta vključena v proračun za leto 2021 ob drugem branju," je pojasnila Urška Repolusk, županja občine Ruše.

Tudi z odzivom občanov so kljub epidemiji zadovoljni. "Prejeli smo kar nekaj zanimiv idej, nekatere izmed njih bomo poskušali realizirati sami. Zagotovo pa bomo tudi v letošnjem letu za 2022 izpeljali participativni proračun," še pravi Repoluskova.

Občani Ruš so tako imeli možnost, da sami odločajo o porabi dela proračunskih sredstev in s tem povedo, kaj je v njihovem kraju zanje pomembno. S svojim glasom pa prispevajo k temu, da se posamezen projekt dejansko uresniči.