Narodni dom Maribor Foto: BoBo
Narodni dom Maribor Foto: BoBo

V Mariboru se lahko pohvalimo z najstarejšo Koncertno poslovalnico v tem delu Evrope. 75 let bo praznovala z nocojšnjim koncertom v dvorani Union s priznani umetniki: Janezom Podleskom, Karmen Pečar Koritnik in Aleksandrom Serdarjem. Urška Čop Šmajgert.

18.marca 1946 je na dveh koncertih v dvorani Union pod vodstvom Jakova Cipcija nastopila Tržaška filharmonija, tako se je začelo uspešno in v mednarodnem prostoru odmevno delovanje Koncertne poslovalnice, ki so jo vodili Ferdo Filipič, Metka Čurman, Brigita Pavlič in sedaj Barbara Švrljuga Hergovič. Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina: "Vsak od teh ljudi je dal en svojevrsten pečat, vsak je uspel seveda na nek način nadgraditi in zaradi tega smo doživljali zares pestro glasbeno življenje v Mariboru, da bi ga lahko primerjali absolutno z glasbenim življenjem v neprimerno večjih in bogatejših svetovnih metropolah.

Koncertna poslovalnica Maribor poslušalcem vseh starosti ponuja umetniška doživetja, vzgaja in bogati življenje, njena vodja Barbara Švrljuga Hergovič: "Vsekakor je bila moja želja vedno ohraniti to rdečo nit, ki jo je Koncertna poslovalnica v svoji zgodovini spletla in to je bilo predvsem omogočanje domačim, lokalnim poslušalcem doživetja prvovrstnih glasbenih dogodkov."

V 75-letih so tako na oder Unionske dvorane stopili svetovno znani solisti, priznane komorne skupine in orkestri, ob jubileju pa bodo nocoj ob 20. uri v spletnem prenosu Narodnega doma in Radia Maribor obsežna klavirska tria Brahmsa in Beethovna zaigrali violinist Janez Podlesek, violončelistka Karmen Pečar Koritnik in pianist Aleksandar Serdar.