Foto: BoBo
Foto: BoBo

Javna agencija za varnost prometa je s policijo včeraj začela prvo letošnjo preventivno akcijo za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«. Policisti bodo do nedelje pri pešcih in voznikih motornih vozil poostreno preverjali spoštovanje predpisov. Na mariborskem koncu danes dopoldne poostreno nadzorujejo kršitve pešcev in voznike, ki jih ogrožajo, pa tudi kršitve voznikov lahkih motornih vozil.

Lani so na državni ravni policisti pri pešcih ugotovili 3.730 kršitev cestnoprometnih pravil. V 548-ih prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi pešci, jih je umrlo 15. 9 od teh ni povzročilo nesreče, v kateri so izgubili življenje. Anita Kovačič Čelofiga s PU Maribor o lanski statistiki na mariborskem koncu: »Lani je bilo v prometnih nesrečah na našem območju udeleženih 96 oseb oz. 16 odstotkov več pešcev kot leto pred tem. Ena oseba je izgubila življenje, v letu pred tem dve, 11 se jih je hudo poškodovalo, v letu 2020 pa 17. 76 jih je bilo lahko telesno poškodovanih, kar je 40 odstotkov več kot leto prej.« Ob tem sogovornica voznikom svetuje prilagoditev hitrosti in dodatno previdnost na območjih, kjer se zadržujejo pešci, kot so šole in naselja. Pešci pa naj bodo v prometu predvsem vidni in naj prečkajo cesto na označenih prehodih.

V sklopu preventivnih aktivnosti bo Agencija za varnost prometa razdelila več kot 7 tisoč odsevnikov, po šolah pa pripravila še spletne delavnice, tudi na mariborski OŠ Toneta Čufarja. Mentorica prometnega krožka na tej šoli Marjana Cafuta pravi, da je treba znanje učencev obnavljati, a opaža, da ti večinoma upoštevajo predpise. Ob tem pa opozarja na njihovo lokalno prometno problematiko - zaradi gneče pri prihodu in odhodu v šolo predlagali, da bi na delu ulice zaradi večje varnosti uredili enosmerni promet.