Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prejšnji teden je po spletu završala novica, da je veterinarska zbornica prepovedala akcijo znižane cene sterilizacije in kastracije psov in mačk v oktobru. Kljub temu akcija v Podravju poteka normalno, so pa nekateri veterinarji opozorili na njene druge težave.

Akcija primorskega organizatorja cenejše sterilizacije in kastracije, ki je k sodelovanju povabil le izbrane ambulante in jim v zameno za popust obljubili močno medijsko kampanjo, je odpovedana. Veterinarska zbornica je njihov pristop namreč označila za spornega, saj krši pravilnik, ki prepoveduje oglaševanje in nižanje cen veterinarskih storitev. V Društvu za zaščito živali Maribor pa so se akcije lotili drugače, zato jo bodo z dovoljenjem zbornice tudi izpeljali. Žana Klobučar pravi, da so oni k sodelovanju povabili prav vse veterinarske organizacije v Podravju. Skoraj vse naj bi se tudi odzvale. Lano so kastrirali in sterilizirali 594 živali, letos pa upajo, da jih bodo še več.

Težava pa se zdaj pojavlja drugje. Veterinarska zbornica in nekateri veterinarji namreč pravijo, da je cena tovrstnih storitev postavljena tako, da zagotavlja najvišjo kakovost posega. Popusti pa ta sistem rušijo pravi veterinar Bojan Dougan. Ob tem dodaja, da bi bilo treba težavo s pretiranim razmnoževanjem živali rešiti sistemsko z državnim ali občinskim financiranjem.

Nenadzorovano razmnoževanje živali je namreč treba nekako ustaviti, pravi vodja zavetišča za živali Maribor Tomaž Kristanič in dodaja, da je zapuščenih mačk mnogo več, kot ljudi, ki so jih pripravljeni posvojiti.

Sicer pa se je akcija nižjih cen kastracij in sterilizacij začela 1. 10., potekala pa bo do konca oktobra. V akciji v Podravju pa sodeluje 21 veterinarskih organizacij.