Mestna občina Ptuj naj bi doslej za pripravo kandidature EPK namenila dobrih sto tisoč evrov. Foto: BoBo
Mestna občina Ptuj naj bi doslej za pripravo kandidature EPK namenila dobrih sto tisoč evrov. Foto: BoBo

Na Ptuju so čedalje glasnejša ugibanja, ali bo Ptuj odstopil od kandidature za Evropsko prestolnico kulture v letu 2025, čeprav je bil izbran v drugi krog mest, ki se potegujejo za ta pomemben naziv. Burno razpravo o tem vprašanju je pričakovati na seji ptujskih mestnih svetnikov v ponedeljek.

Mestna občina Ptuj naj bi doslej za pripravo kandidature EPK namenila dobrih sto tisoč evrov. Zaradi napovedane recesije pa je usoda več milijonskega projekta negotova. Ptujska županja Nuška Gajšek: "So se okoliščine bistveno spremenile, od takrat ko smo to kandidaturo vložili, so se tudi svetniki seznanili z dejanskim stanjem v občini, govorim o tistem finančnem delu."

A živeti se ne da samo od kruha, opozarja letošnji Prešernov nagrajenec, ptujski fotograf Stojan Kerbler: "Mi smo komaj v tisti fazi, kjer je materialna dobrina res dobrina, v svetu pa se marsikje že obrača, da je ta duhovna dobrina, da je tudi izredno važna in tega se ne zavedamo."

Priznani kulturni ustvarjalec Stojan Kerbler svetuje, naj se pri EPK loči zrno od plev, in, če je le mogoče, naredi vse za izvedbo projekta: "Je treba realno ocenit in izbrat tisto, kar z najmanj sredstvi največ da."

Škarje in platno bodo na seji v ponedeljek imeli v rokah ptujski mestni svetniki. Bodo znali poiskati "salomonsko" rešitev za dobrobit vseh?