Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem Domu Danice Vogrinec, največjem domu za starostnike v Sloveniji, septembra še ne bodo podražili oskrbnin, saj čakajo na odločitev vlade, ali bo del naraslih stroškov pokrila iz proračuna. Trenutno v domu končujejo obnovo velike jedilnice in recepcije, kmalu pa naj bi začeli največjo naložbo – gradnjo dveh novih enot v Dupleku in Sveti Ani.

Močno so se podražili energenti, živila in storitve. Domovi pa bodo morali zagotoviti stabilno poslovanje in likvidnost, vendar podražitev ne želijo prevaliti na že tako finančno šibke stanovalce. "Ti so že tako ranljiva skupina in vsi, ki delamo v domovih, vsakodnevno vidimo njihove stiske in je zato vsaka uskladitev zelo boleča ne samo za stanovalce, ampak tudi za nas, ki vidimo, kaj jim to povzroča," pravi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič in zagotavlja, da septembra pri njih še ne bodo dvignili oskrbnin. Najprej bodo počakali, kako se bo odločila vlada o tem, "ali bo draginja pokrita s sredstvi iz integralnega proračuna ali pa se bo na koncu vendarle morala prevesiti v breme stanovalcev in njihovih svojcev."

Poletni val covida jih v Danici k sreči ni prehudo prizadel, na jesenskega pa se pripravljajo tudi tako, da bodo stanovalcem tudi 4. odmerek cepiva omogočili v domu.

Kljub velikim kadrovskih težavam sprejemov novih stanovalcev za razliko od nekaterih drugih domovi niso ustavili in imajo zasedene vse postelje. Aktivirali so 7 svojih upokojenih sodelavcev, ki v okviru zakonskih omejitev delajo kot strežniki, bolničarji in zdravstveni tehniki. Takoj bi redno zaposlili več bolničarjev in zdravstvenih tehnikov, a se na razpise ne prijavi nihče.

Sicer pa v Domu Danice Vogrinec ta hip končujejo obnovo velike jedilnice in recepcije. S tem se končuje širša adaptacija z novo pralnico in kuhinjo v skupni vrednosti kar 4 milijone evrov. Kmalu pa naj bi začeli gradnjo dveh novih domov v Dupleku in Sv. Ani za skupno 95 stanovalcev.