Stavba Tkalka v centru Maribora, ki je v občinski lasti, je le še bleda senca uspešnega skupnostnega razvojnega centra, kjer so delovala socialna podjetja in nevladne organizacije. Pred petimi leti je Tkalka prejela priznanje za »Najboljši prostor podjetniškega sodelovanja v Sloveniji, nato pa so organizacije in podjetja – bilo jih je več kot 50 – začeli stavbo zapuščati, ker tedanja mestna oblast ni uspela najti ustrezne oblike upravljanja stavbe, nekaj časa je bil na mizi tudi predlog o prodaji. V zgradbi je zdaj vsega pet najemnikov.

Dotrajano stavbo v Tkalskem prehodu 4 je mestna občina začela obnavljati. Tam ima sedež tudi Zavod za turizem Maribor - Pohorje, direktorica Doris Urbančič Windish pa pravi, da bodo v Tkalki za zdaj ostali, saj imajo najemno pogodbo do leta 2024: »Prostori zavoda za turizem so izredno urejeni. To, da se nahajamo v središču mesta, je dobrodošlo. Zunanji izgled Tkalke ni ravno privlačne, a se v zadnjih dveh mesecih tudi to ureja.«

Podobno kot na Zavodu za turizem obnovitvena dela pozdravljajo tudi v Fundaciji za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ki ima tam prav tako sedež. Direktorica Prizme Dušanka Lužar Šajt pravi, da v stavbi še vedno vidijo potencial za stičišče družbenih inovacij, srečevanja mladih in podjetniškega ustvarjanja. Zato so na občino naslovili pobudo, da bi se upravljanja prostorov in iskanja vsebin lotili na strateški ravni: »Z zavodom PIP smo v okviru projekta Sociolab, v navezavi s projektom Karierni center za mlade, dali pobudo za sodelovanje z občino pri pripravi strategije socialnega podjetništva in upravljanja s poslovnimi prostori, saj vidimo to kot izziv in kot potrebo, ki jo izkazuje okolje.« Iz mariborske občine še niso prejeli odgovora na pobudo, a ga pričakujejo v kratkem.

Foto: Radio Maribor/Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Radio Maribor/Aljaž Mejal

Občina za prazne prostore Tkalke sicer išče dolgoročne najemnike, a je bila pri tem do zdaj manj uspešna. Morda bo po najnujnejših obnovitvenih delih stavba za najemnike privlačnejša. Občina je namreč poskrbela za zamenjavo oken v atriju, popravila elektro in strelovodne instalacije ter popravila oz. dogradila sistem za dvigalo. Načrtujejo še prestavitev poslovnega vhoda v stavbo iz dvorišča na ulično stran in zamenjavo tal v dvorani pritličja. Skupna vrednost del je okoli 50 tisoč evrov.