Ambulanta za neopredeljene paciente bo v Mariboru v Ulici kneza Koclja. Foto: wikipedija/Radio Maribor
Ambulanta za neopredeljene paciente bo v Mariboru v Ulici kneza Koclja. Foto: wikipedija/Radio Maribor

V Mariboru bo prva ambulanta za osebe brez izbranega osebnega zdravnika odprla vrata konec prihodnjega tedna. Delovala bo v Ulici kneza Koclja. Pacienti brez osebnega zdravnika, teh je na mariborskem območju okoli 6.000, se bodo za obisk naročali na posebni telefonski številki, ki bo kmalu objavljena na spletnih straneh mariborskega Zdravstvenega doma.

Ambulanta za neopredeljene paciente bo v Mariboru delovala vsak dan, sprva 6 ur na dan. Ali bo to zadostovalo, bodo šele videli in delo po potrebi prilagajali. Sicer pričakujejo manjši priliv pacientov od okoli 6.000, ki nimajo osebnega zdravnika, pojasnjuje direktor ZD Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik: "Po naših podatkih gre za osebe, stare med 18 in 50 let, kar v medicini velja za najbolj zdrav del populacije, in mnogi od njih imajo svojega osebnega zdravnika izbranega v Avstriji, ker tam delajo, mi pa s tem nismo seznanjeni."

Za zdaj se je za dodatno delo javilo dovolj zdravnikov in medicinskih sester, da ambulanta lahko odpre vrata, k sodelovanju pa vabijo tudi koncesionarje. "V tej ambulanti se bo izmenjevalo več zdravnikov in medicinskih sester, ki so že zdaj zaposleni pri nas, in sicer ob svojem rednem delu v matični ambulanti. Povabili pa bomo tudi koncesionarje, teh je v regiji 30, da se v delo vključijo tako zdravniki kot medicinske sestre," dodaja Završnik.

Zdravstveni delavci se bodo v delo ambulant za neopredeljene vključevali prostovoljno, zanj pa bodo plačani na podlagi podjemnih pogodb in bodo pri tem oproščeni plačila posebnega davka na izplačila po podjemnih pogodbah. Ministrstvo predvideva 94 tovrstnih ambulant po državi in zagotavlja tudi dodatna sredstva za njihovo delovanje.