Foto: Radio Maribor/Media Nox; Anka Krašna: Globina morja 2004, olje na platnu
Foto: Radio Maribor/Media Nox; Anka Krašna: Globina morja 2004, olje na platnu

Mariborska Galerija Media Nox v virtualnem okolju razstavlja likovna dela tukajšnje slikarke Anke Krašna z naslovom Poplava modrin pod površino kože. Razstavo so v okviru praktičnega izobraževanja mladih kustosov pripravili študentje umetnostne zgodovine mariborske Filozofske fakultete.

Spletna razstava Poplava modrin pod površino kože na ogled postavlja 14 del priznane mariborske slikarke Anke Krašna iz različnih obdobij njenega ustvarjanja. Priljubljena profesorica slikarskega oblikovanja na mariborski Pedagoški fakulteti je lani praznovala 70 let, z razstavo pa se študentje poklanjajo njenemu jubileju.

"Ob pripravi umetniške razstave mladi v praksi spoznavajo delo kustosa, kuratorja, muzeologa in ob pogovoru njimi raziskujejo dela umetnikov, njihove vrednote, pogled na svet in umetnost," pojasnjuje mentorica Petra Čeh.

Iz obsežnega in raznolikega opusa umetnice so študentke izbrale slike, ki jih povezuje modra barva, saj je ta prisotna v vseh obdobjih avtoričinega ustvarjanja. Slikarska dela Anke Krašna so trenutno zbrana na štirih razstavah, in sicer v Galeriji mesta Ptuj velika pregledna razstava ter skupinska razstava v tamkajšnji Miheličevi galeriji in v galeriji DLUM v Mariboru. Spletna razstava v razstavišču Media Nox je umetnici še posebej v čast. "Posebno mi je v čast, da študentje vidijo v mojih delih izziv, da se z njimi spopadajo, jih raziskujejo, jih vrednotijo in postavijo razstavo," pove slikarka Anka Krašna.

Bodoče kustosinje so pripravile tudi spletni katalog, v fizični obliki v galeriji Media Nox pa razstave zaradi zaščitnih ukrepov ne bo.