Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prvi dan vnovičnega zaprtja javnega življenja so potrebe staršev za nujno varstvo večje v vrtcih, v prvi triadi osnovnih šol pa ni pretirane gneče, v nekaterih organizacija nujnega varstva za kritično infrastrukturo celo ni bila potrebna. Na drugi strani pa obrtniki in podjetja znova izpostavljajo, da je treba razširiti izjeme, saj je ponekod zaradi starševske odsotnosti moten delovni proces.

V mariborskih vrtcih so se ravnatelji o tem, kdo je upravičen do nujnega varstva, odločali selektivno. Ravnateljica Vrtca Pobrežje Branka Šamec je pojasnila, da so sprejeli tudi otroke staršev izven kritične infrastrukture. Prejeli so 111 prijav, v štiri manjših enotah vrtca pa je bilo danes »91 otrok ali 13,74 odstotka vseh otok, ki so vpisani«.

V osnovni šoli Franceta Prešerna varujejo in učijo 11 otrok, pravi ravnateljica Marta Otič. Staršev, ki potrebujejo pomoč pa ne zavračajo: »Večina je otrok staršev, ki delajo v kritični infrastrukturi, stopili pa smo naproti tudi staršem, ki niso imeli varstva. Če je en starš zaposlen v kritični infrastrukturi, drugi pa v zasebnem sektorju pa ne dobi dopusta, jaz mislim, da je tudi takšnim staršem treba pomagat«. Lidija Todorović z Ludvika Pliberška, kjer je od 7 do 9 otrok, je tudi naredila izjemo:«Glejte, mamico samohranilko, ki prav zdaj dobila novo službo in delodajalec zahteva, da dela, zagotovo nisem mogla odklonit«.

V limbuški šoli Rada Robiča varstvo ni potrebno, nekateri starši so rešitev poiskali v zadnjem trenutku, a je ravnateljica Mojca Kirbiš izpostavila, da so ji hkrati »sporočili, da v kolikor bo zapora šole trajala dlje, torej tudi od 12. aprila naprej, potem pa bodo potrebovali nujno varstvo«.

Obrtniki in podjetja terjajo prilagoditve pri nujnem varstvo otrok

Že zdaj pa se jezijo obrtniki in mali podjetniki, ki v skladu z ukrepi lahko delajo, ker pa niso del kritične infrastruktura, za njihove otroke varstvo ni predvideno. » V podjetjih, ki imajo več zaspoelnih je notranja reorganizacija dosti lažja. V primerih, ko gre za male poslopne subjekte in gre pretežno za mlajši kolektiv z malimi otroki pa je kakršnakoli reorganizacija znotraj takega podjetja nemogoča, nemogoča,« pa pravi direktorica mariborske območne Obrtno-podjetniške zbornice Leonida Polajnar.

Aleksandra Podgornik s Štajerske gospodarske zbornice pa je pojasnila, da večina podjetij posluje, vsaka odsotnost pa predstavlja problem: »Predvsem, govorim na splošno, ker imajo podjetja veliko naročil, povečalo se je tudi povpraševanje, zato so podjetja pred velikim izzivom«. Zato je že včeraj Gospodarsko zbornica Slovenije na vlado naslovila prošnjo, da ta v odlokih kot izjemo glede nujnega varstva v vrtcih in prvi triadi OŠ doda tudi zaposlitve pri delodajalcih, ki so potrebne za izvajanje nujnih aktivnosti varnega delovanja in poslovanja. Ob tem pa še, da čezmejno napotene delavce, tedenske delovne migrante in prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov nujno izenači s čezmejnimi delovnimi dnevnimi migranti.