Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Kot smo že poročali, se Mariborčanom po precej višjih položnicah za ogrevanje, zdaj obeta še 30-odstotkov višja cena za čiščenje odpadnih voda. Če bodo mestni svetniki na seji prihodnji teden potrdili podražitev, bo za povprečno gospodinjstvo položnica Nigrada dražja za dobre štiri evre. A tako občutne podražitve, kot kaže, ni predlagalo podjetje Aquasystems, ki upravlja čistilno napravo v Dogošah, ampak kar občina sama.

Dvig cene usklajen z inflacijo

Skoraj 30-odstotna podražitev čiščenja odpadnih voda, predvidena s 1. marcem, naj bi bila posledica uskladitve cene z inflacijo, saj se cena te storitve ni spremenila že od leta 2009, in od takrat znaša 1,3056 evra na kubični meter brez DDV, izhaja iz gradiva za mestni svet: »Navezujoč se na določila koncesijske pogodbe in zabeleženo stopnjo inflacije za obdobje od 1. 1. 2010 do 31. 12. 2022, to je 29,4 %, bi nova predlagana cena za leto 2023 torej znašala 1,6895 EUR/m3 brez DDV.«

Glede na koncesijsko pogodbo med občino in koncesionarjem, družbo Aquasystems, naj bi se namreč cena letno usklajevala z zabeleženo stopnjo inflacije. V preteklem obdobju predlog za povišanje cene ni bil podan, ker so stroške čiščenja, ki ga izvaja Aquasystems, v celoti pokrili z obstoječo ceno. Lani pa naj bi bili stroški za 250 tisoč evrov višji od prejetih plačil, je še razbrati iz gradiva za mestni svet. Na občini za podrobnejša pojasnila do zdaj niso bili dosegljivi, a naj bi jih podali jutri.

Aquasystems meni, da je predlagano povišanje cene previsoko

So pa presenetili na Aquasystemsu, kjer so pisno pojasnili, da občina nove cene še ni uskladila z njimi. Po mnenju Aquasystemsa je namreč povišanje, ki ga predlaga občina, nesorazmerno in previsoko, vendar pa da občina lahko ceno spreminja tudi brez formalne uskladitve z njimi. Iz tega izhaja, da občina očitno predlaga višjo podražitev kot sam izvajalec storitve.

Opozicija ostro proti podražitvi

Predstavniki opozicije v mestnem svetu podražitve ne bodo podprli. »Predvidena podražitev nas ne preseneča. Gre za podražitve, ki smo jih napovedovali že pred volitvami, v kolikor mestna uprava ne bo izpeljala pravilnih potez. Predvidevamo, da se bodo podražitve po Energetiki, ko se je ogrevanje podražilo za rekordnih 87 odstotkov, in zdaj v Nigradu, še naprej vrstile. Ali ni bil ravno zaradi tega, da se take stvari preprečijo, ustanovljen Javni holding Maribor? Ta je še lani izkazoval rekordni dobiček. Kje so zdaj ti dobički?« se sprašuje mestni svetnik Stojan Auer iz Liste za pravičen razvoj Mestnih četrti in Krajevnih skupnosti. Po njegovem mnenju bo javni holding še naprej eden večjih porabnikov sredstev, ki jih ustvarjajo javna podjetja. »Na drugi strani pa se vso breme višjih energentov in cen na trgu preveša na položnice občanov. To je za nas nesprejemljivo, zato bomo temu nasprotovali,« pravi Auer.

Milan Mikl, Lista Franca Kanglerja-Nova ljudska stranka Slovenije: »Takšnega predloga podražitve ne bomo podprli v nobenem primeru. Zelo smo presenečeni glede na izjave, ki jih je še nedavno podal direktor JHMB, da zagotavlja, da se cene položnic ne bodo dvigovale. Kako dolgo bodo to še prenašali naši občani, ne vem. Mi te podražitve zagotovo ne bomo podprli, bojim pa se, da ima župan že zagotovljeno večino v mestnem svetu.« Ob tem tudi Vladimira Cokoja iz SDS meni, da bodo na mize mestnih svetnikov ena za drugo prihajali predlogi podražitev komunalnih storitev, vrtcev, na drugi strani pa da občinski javni holding načrtuje milijonske dobičke. »Na čigav račun, se sprašujemo,« je kritična Cokoja.

Gibanje Svoboda, ki naj bi bilo del koalicije župana Saša Arsenoviča, se na naše klice danes ni odzvalo, Socialni demokrati pa predlog podražitve čiščenja odpadnih voda še proučujejo.