Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Pod Pekrsko gorco na Studencih v Mariboru se lahko začne gradnja 400 stanovanj državnega stanovanjskega sklada. Arheologi so namreč končali preučevanje in dokumentiranje ostalin rimske ceste, ki so jo našli na zemljišču, tako da so tega že predali investitorju.
Raziskave območja, kjer bo 46 milijonov evrov vredno blokovsko naselje gradil Stanovanjski sklad Republike Slovenije, so se začele marca. Končali so jih še pred rokom, ki je bil sprva 15.julij.
»Dela so zaključena, tudi vreme je dobro služilo,« pojasnjuje Mihela Kajzer z Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ostanke rimske ceste so odkrili v okviru sondiranj zemljišča pred začetkom gradnje. Da je potekala prav po tej trasi, doslej niso vedeli.
»Odkrili smo ostaline stare rimske ceste, ki je povezovala rimskodobna najdišča v širši okolici. Najdba je zelo pomembna za razumevanje rimskodobne poselitve, predvsem v liniji vil rustic, ki jih poznamo, od Hoč, prek Bohove, Betnave, Radvanja, Peker in proti Rušam. Vrsto let smo jo iskali in smo jo zdaj končno našli.« Ne gre za državno, ampak lokalno rimsko cesto, še pojasnjuje Kajzerjeva.
Njenih ostalin sicer ne bodo ohranili ali postavili na ogled, najdišče so zgolj raziskali in dokumentirali. Zemljišče pa bodo zdaj lahko zasedli gradbeni stroji. Po načrtih bo 400 stanovanj državnega stanovanjskega sklada pod Pekrsko gorco vseljivih leta 2021.