Se

Seje mariborskega mestnega sveta med epidemijo potekajo na daljavo. Foto: Youtube
Seje mariborskega mestnega sveta med epidemijo potekajo na daljavo. Foto: Youtube

Mariborski mestni svetniki so na marčevski seji obravnavali več točk, ki so sprožile obširno razpravo.

Župan Saša Arsenovič je uvodoma podprl mariborski Zdravstveni dom, ki da se spopada z obtožbami o cepljenju novinarjev in olimpijcev v nasprotju s strategijo:

"Podpiram zelo (direktorja, op. p.) gospoda Završnika v učinkovitosti našega zdravstvenega doma, saj se je na željo NIJZ 3. 3., ko so imeli 15 tisoč viška cepiv, odzval in jih dobil 5500. To so seveda v okviru Maribora pocepili po seznamu in pravilih. Tudi novinarji sodijo v skupino ogroženih, saj so v večnem stiku z vsemi, tako kot sodstvo, gasilci, policija, tako da je okoli tega bilo vse prav in ne držijo novice, da bi naj mimo pravil pocepili olimpijsko reprezentanco."

Pohvale in kritike programu varstva okolja

Nadaljevali so s prvim branjem desetletnega programa varstva okolja, ki je bil deležen številnih pohval, a tudi kritik, med njimi, da so cilji slabo opredeljeni in smernice presplošne. Tako pa Igor Jurišič iz Stranke mladih zeleni Evrope:

"Celoten dokument, vsaj kolikor sem ga jaz prebral, nima niti enega poudarka na izobraževanju, da se dejansko od osnovne šole dalje mariborčanke in mariborčane vplete v varovanje okolja."

Zakaj ne gradijo neprofitnih stanovanj?

Svetniki so potrdili tudi letno poročilo in rebalans poslovno finančnega načrta Medobčinskega stanovanjskega sklada. Ta načrtuje gradnjo stanovanj s tržnimi najemninami, nekateri pa so si zaželeli več neprofitnih, katerih gradnja za sklad ni ekonomična. Kritizirali so tudi izterjavo dolgov s pomočjo zunanjih izvajalcev.

Parkirišča bodo obnovljena, a tudi plačljiva

Potrdili so tudi novo ureditev degradiranih parkirišč, ki bi jih obnovili, nato pa uvedli parkirnine. Primož Juhart, lista za pravičnost in razvoj, je glasoval proti:

"Namesto, da bi se ukvarjali s pomembnimi zadevami, se spet ukvarjamo s tem, da ljudem dražimo njihovo življenje."

Cene naj bi po februarski burni razpravi le znižali, potrjevali pa jih bodo aprila.

Bodo turistični vodiči brez licence preganjani?

Pri prvem branju spremembe odloka o turističnem vodenju pa je bilo veliko govora o strogih pravilih za vodniške licence. Izpostavili so med drugim nejasnost, kdo bo lahko v prihodnje po mestu vodil obiskovalce in koga bodo inšpektorji lahko kaznovali.