Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V nedeljo bo na mariborskem Lentu tradicionalna trgatev Stare trte. Obiskovalci bodo ob tem po zagotovilih mariborskega župana že videli prve konkretnejše obrise nove dravske promenade, katere obnovo bi morali končati do poletja, a zadevi še kar ni videti konca.

Zamuda pri obnovi Lenta je po besedah župana Saše Arsenoviča posledica slabega vremena, težkih razmer v gradbeništvu in velikega števila, kar osmih izvajalcev. Zaradi slabega komunalnega katastra je načrtovalce presenetilo tudi veliko nepredvidenih del:

"Počasi to dobiva podobo in upam, da bo v tednu ali dveh sklenjen ta obroč med Studenško in Splavarsko brvjo."

Zaradi občinskih finančnih težav, za velik del katerih župan krivi državo, pa so projekt prilagodili.

"Ne izvedemo zunanje ureditve na območju Benetk, Vodnega stolpa in hiše Stare trte, zmanjšali smo tudi število instalacij za pitnike in pitnikov, ampak jih je dovolj za gibanje tam."

Upa tudi, da bodo denar za dokončanje stopnic do rečne gladine zagotovili v prihodnjem proračunu.

"Ne glede na to, da je ta investicija vredna okoli 7, 5 milijona evrov, bo sofinancirana v višini 2,4 milijona in te zamude ne ogrožajo sofinanciranja. Narejenega je dovolj."

Promet med Sodnim in Vodnim stolpom bo zaprt med petkovimi popoldnevi in nedeljskimi večeri.

"Potem pa bomo videli, kaj bo pokazalo štetje prometa, ki pravkar poteka in morda naredimo tako, da bomo jutranji promet omogočali, ko pa zaključimo z delom in službami, pa bi bilo prav, da je ta prostor med Vodnim in Sodnim stolpim namenjen le prebivalcem brez tranzitnega prometa."

Večjo mobilnost bodo omogočile postaje mestnega kolesa MBajk pri Lutkovnem gledališču, Vodnem stolpu in stopnicah v pobreško naselje Greenwich.