Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

S soncem obsijana smučišča Mariborskega Pohorja so bila ta teden polna otrok. Tudi tukaj so namreč osnovnošolcem v okviru projekta Šolar na smuči omogočili brezplačno smuko in jih poučili o osnovah smučanja in varnosti na smučiščih.

"Otroci so najbolj ogrožena starostna skupina na smučiščih. O pravilih varnega smučanja morajo biti dobro poučeni tako otroci kot odrasli. Med ponedeljkom in četrtkom (22. in 25. januarjem, op. p.) se je na slovenskih smučiščih zgodilo 14 nesreč s hujšimi poškodbami in približno polovica udeležencev je bila otrok. Trki so redkejši, večinoma se poškodujejo smučarji sami. Najpogostejši vzrok nesreč je precenjevanje lastnih sposobnosti. Če otroke pravil igre naučimo že v zgodnji mladosti, je to neprecenljiva naložba za prihodnost," je povedal Alojz Sladič z Generalne policjske uprave.

Včeraj sta na Mariborsko Pohorje prišla tudi ambasadorja projekta, smučarska asa Ilka Štuhec in Jure Košir.

"Mislim, da je to super zamišljen in zastavljen cilj, da se otroke in tudi druge smučarje obvešča o varnosti na smučišču. Vsi namreč pri smučanju uživamo, ampak na smučiščih nas je vedno več in paziti moramo drug na drugega. Poznati moramo pravila, da se čim bolj izognemo problemom in nesrečam ter v zimi uživamo," je dejala Štuhčeva.

Otroci smučajo na šestih smučiščih po državi. Udeležujejo se ga četrto- in petošolci. Mnogi med njimi so na smučeh prvič. Smučajo lahko brezplačno, saj je cilj organizatorjev smuko približati čim večjemu številu otrok. Slovenci smo namreč tudi smučarski narod, a zaradi visokih stroškov postaja ta šport mnogim vse bolj nedostopen.

"To je res, ampak menim, da se preveč poudarja stroškovna plat. Smučanje si lahko naredimo tudi izjemno poceni. Kdaj pa kdaj ni treba niti na vlečnico, saj lahko na manjši hrib pridemo tudi s teptanjem. Mislim, da se je z leti spremenilo življenje. Tudi nekateri starši ob koncih tednov vlagajo manj truda v druženje s svojimi otroki. Otroci so dandanes seznanjeni z elektronskimi pripomočki, ki jim kradejo čas. Treba je biti predvsem iznajdljiv. Opremo lahko kupimo zelo poceni na smučarskih sejmih, tudi sposodimo si jo lahko. Za učenje smučanja ne moremo reči, da so stroški visoki. Z malo dobre volje se da in tudi starši morajo vložiti nekaj truda," o stanju smučanja pri nas meni Košir.

Projekt se končuje danes. Otroci smučajo na smučiščih Vogel, Cerkno, Krvavec, Kranjska Gora, Rogla in Mariborsko Pohorje. Kakšnih 2500 jih je stopilo na smuči, na Mariborskem Pohorju okoli 400 iz 15 osnovnih šol iz severovzhodne Slovenije.

Projekt Šolar na smuči je potekal že četrto leto zapored. Organizirajo ga Smučarska zveza Slovenije, Policija in Zavod za šport RS Planica v sodelovanju s sodelujočimi smučarskimi centri.