Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot
Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot

Kljub nekaterim signalom vlada danes še ne bo sprostila nekaterih storitev, kot so avtomobilski servisi, vulkanizerji in trgovine z gradbenim in tehničnim materialom. Vlada, ki je sinoči zasedala na Brdu pri Kranju s strokovno skupino ministrstva za zdravje, si bo ob spremljanju sicer padajočih statistik novih okužb vzela še nekaj časa za razmislek. Podrobnosti bodo predvidoma sporočili danes. Bodo pa že danes zdravstvene ustanove začele izvajati nenujne ambulantne specialistične dejavnosti, nekatera podjetja pa bodo spet zagnala proizvodnjo.

Kljub padajočemu številu zaznanih okužb v zadnjih dneh epidemija še ne pojenja. Okužbe se še širijo, predvsem v domovih za ostarele, kjer prebivajo najranljivejši prebivalci, zato bo vlada statistike spremljala še nekaj dni. Vladni govorec Jelko Kacin je sinoči povedal, da bosta ključna prva delovna dneva po praznikih, torek in sreda, ko bo opravljenih več testov za bolezen COVID-19.

Z današnjim dnem tako veljajo obstoječe omejitve. Mehaniki, vulkanizerji, avtopralnice, gradbeni in tehnični trgovci tako še ne smejo odpreti vrat.

Če bodo podatki kazali na ugoden razvoj epidemije, bi lahko spremembe uvedli predvidoma v četrtek, izjemoma že v sredo.

Kacin je povedal še, da bo med prvimi ukrepi tudi konec obveznega nošenja zaščitnih rokavic ob obisku trgovine. Kdaj pa bi lahko omilili nekatere omejitve gibanja, kot je prepoved prehajanja med občinami, pa je po Kacinovih besedah še prehitro govoriti.