Foto: MKC Maribor
Foto: MKC Maribor

Mladinski kulturni center Maribor je objavil razpis za program Banka idej. Z njim bodo denarno podprli mlade pri uresničitvi projektov, ki spodbujajo in omogočajo trajnostne spremembe na območju mariborske občine.

Razpis je namenjen mladim od 15. do 29. leta, s projektnimi idejami, ki bodo izkazale trajnostne učinke na družbo oziroma inovativno predrugačile sedanje prostore in urbane elemente mesta ali jih ustvarile na novo. Iščejo projekte z najrazličnejših področij, pravi članica skrbniškega odbora Eva Žunec:

"Recimo duševno zdravje, zdrav način življenja, urbana kulturna krajina, na primer da s pomočjo naravnih materialov ustvarijo neke klopi, koše za smeti, skulpture, ptičje krmilnice, potem mogoče tudi da kakšno javno lastnino ustvarijo, kot so izmenjevalnice, mimobežnice s knjižnim gradivom, pa tudi urejanje okolja, varstvo narave, kot so čistilne akcije, ozelenjevanje javnega prostora, pa tudi trajnostni turizem in urbana dediščina mesta."

Projekte bodo podprli s spodbudo do 1000 evrov in mentorsko pomočjo.

"Mislim, da je to odlična priložnost, da se preizkusijo v vodenju projekta, realizaciji projekta skozi vse njegove faze, da si pridobijo tudi nove izkušnje na področju mreženja in spoznavanja deležnikov v Mestni občini Maribor in pa v bistvu tudi, da nekaj vidnega, otipljivega pustijo na javnih prostorih," še pravi sogovornica.

Prijave zbirajo do 14. maja. Mesec dni prej, 15. aprila, pa bodo organizirali posebno informativno delavnico. Prijave nanjo in druge aktualnosti objavljajo na spletni strani in omrežju Facebook.