Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor so za Teden otroka pripravili pester program. Začelo se je z današnjim Bralnim maratonom, končalo pa se bo v petek, s 5. festivalom ustvarjalnosti Računajte na nas!

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na današnjem bralnem maratonu, ki je letos dočakal svojo polnoletnost, so mnogi sodelujoči učenci in učenke prebrali avtorske pesmi o odraščanju, ob tem pa tudi razmišljali: »Otroštvo je čas igre, odrastemo pa pri osemnajstih; ampak do takrat, ko odrasteš, imaš še veliko časa. Zato bodi otrok, takšen kot si. V življenju se ne smeš ozirati na stvari, ki jih imajo drugi in moraš biti srečen, takšen kot pač si.«

Z bralnim maratonom odprejo sezono branja in dajo prostor ustvarjalcem našega mesta in bližnje okolice: »Letošnja tema je odraščanje. Odgovor je pogovor, kar je tudi moto letošnjega tedna otroka. Odločili smo se, da vzpodbudimo mlade, da razmišljajo tudi o svojem odraščanju,« pravi Urša Žiger.

Na Glavnem trgu v Mariboru se bodo zvrstile različne ustvarjalne delavnice, jutri bodo na mariborskem otoku izvedli naravoslovne delavnice, v sredo pa bodo na tržnici delili vrečke srečke, pravi Maja Marinček Kanob: »S tem želimo opozoriti k zmanjšanju plastičnih vrečk za enkratno uporabo, hkrati pa bomo zbirali prostovoljne prispevke za TOM telefon.« Ta letos praznuje tridesetletnico in mu je namenjen tudi Teden otroka z motom: Odgovor je pogovor. Na to temo bo tudi osrednja sredina tribuna v Lutkovnem gledališču Maribor oziroma pogovor na temo najstnikov; med otrokom in mladostnikom.