Foto: Radio Maribor/KS Zg. Polskava
Foto: Radio Maribor/KS Zg. Polskava

Ena izmed večjih investicij, ki jih za letos načrtuje občina Slovenska Bistrica, je izgradnja kanalizacije na Zgornji Polskavi, saj obstoječi kanalizacijski sistem ne ustreza zahtevam za odvajanje komunalnih ali mešanih odpadnih voda.

Na območju Zgornje Polskave, vključno z deli naselij Bukovec in Gabernik, bo občina Slovenska Bistrica zgradila kanalizacijo. Za izvedbo del sta že pridobljeni potrebni gradbeni dovoljenji za gradnjo kanalizacije na območju celotnega projekta Zgornja Polskava. Celotna investicija znaša dobrih 10 milijonov evrov. Za izgradnjo pa si občina prizadeva pridobiti sredstva sofinanciranja iz kohezijskega sklada EU v višini slabih 6 milijonov evrov in državnega proračuna v višini1,5 milijona, sama pa bo prispevala skoraj 3 milijone 300 tisoč evrov. Direktor občinske uprave Branko Žnidar: "Po naših preverjanjih na ministrstvu za okolje in prostor je vloga v zaključni fazi in v zelo kratkem času predvidevamo, da nam bo ministrstvo izdalo odločbo, na podlagi katere nam bo potem Služba vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko izdala o sofinanciranju." In dodaja: "Mi imamo razpisno dokumentacijo pripravljeno in takoj ko dobimo sklep o sofinanciranju bomo objavili razpis za izvedbo del. Če bo to še junija, bo čez poletje v teku razpis za izvajalca, ki bi tako lahko dela začel še letos."

Izgradnja kanalizacije bo poleg urejenega odvajanja in čiščenja odpadne vode prispevala tudi k razvoju območja, zmanjšanju onesnaževanja okolja in izboljšanju življenjskih pogojev območja.