Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru je bilo včeraj potrjenih dodatnih 52 okužb s koronavirusom. Število hospitaliziranih se še naprej povečuje tudi v tukajšnjem Univerzitetnem kliničnem centru, kjer so danes prešli na 4. fazo pandemskega načrta, z dodatnimi širitvami posteljnih zmogljivosti za covidne bolnike. Z današnjim dnem jih bodo začeli nameščati tudi na Oddelku za pljučne bolezni na Slivniškem Pohorju.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je na zdravljenju 120 bolnikov. 26 najhuje bolnih v enoti za intenzivno terapijo. Samo minuli konec tedna se je število hospitaliziranih povečalo za 20 odstotkov, v prihodnjih dneh pa naj bi številke še dodatno rasle, ocenjuje strokovni direktor Matjaž Vogrin, zato so danes prešli na 4, fazo pandemskega načrta: "To pomeni, da smo odprli dodatne kapacitete za intenzivne postelje. Načrtujemo zapolnitev dodatnih 16. intenzivnih postelj konsekventno glede na potreb v prihodnjih dneh."

Še dodatnih 50 postelj je od danes na voljo na Oddelku za pljučne bolezni na Slivniškem Pohorju: "Tam bomo zagotovili kapacitete za dodatnih 50 pacientov. Tako da bomo imeli skupaj na voljo približno150 postelj za akutne bolnike in približno 40 postelj za intenzivne paciente," še pravi Vogrin.

V zadnjem tednu so pridobili tudi nekaj potrebne manjkajoče opreme. "Se lahko na tem mestu zahvalim UKC Ljubljana, ki nam je posodil deset dodatnih ventilatorjev, dodatnih deset smo jih dobili iz blagovnih rezerv. Pričakujemo pa še dobavo 20 ventilatorjev, ki smo jih sami naročili," še poudarja Vogrin.

Težava, ki ostaja, pa so kadri, priznava strokovni direktor Vogrin. Trenutno je zaradi karantenskih odločb in bolniške odsotnih okoli 300 zdravstvenih delavcev, kar je za bolnišnico izjemno veliko. Tisti, ki delajo, pa - tako strokovni direktor - naredijo za bolnike vse, kar lahko, za kar se jim tudi javno zahvaljuje.