Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Nadškofijska Karitas Maribor je na svečnico, 2. februarja, končala adventno- božično dobrodelno akcijo, imenovano »Več luči, več upanja«. Zbrali so precej več denarja kot pred letom dni, ob tem pa opozarjajo, da so stiske ljudi, ki trkajo na njihova vrata, vse globlje.

Dobrih 6.500 evrov, kolikor so jih zbrali v tokratni akciji, je več kot trikrat toliko, kot lani. Upajo, da bodo lahko s tem zagotovili redno pomoč vsaj 70 otrokom iz socialno šibkih družin. Pozivajo sicer k donacijam čez vse leto, saj so stiske prosilcev vedno hujše, pravi predsednik Banko Maček.

Lani so preko humanitarnih in socialnih programov pomoč razdelili skoraj 2.900 osebam. Materialne pomoči je bilo več kot 800 ton. Če štejemo še nematerialno pomoč, pa je bilo prosilcev več kot 18 tisoč. Dnevno na njihova vrata potrka tudi do 250 ljudi. Zasedena pa so tudi njihova zavetišča. V teh dneh pa mariborska karitas začenja akcijo za pomoč družinam z naslovom »Stiska 2020«.

Sicer bo pa tudi Karitas prizadelo zmanjšanje evropske pomoči, na kar so že opozarjali v Rdečem križu. Razdelili bodo lahko manj prehranskih paketov, a računajo tudi na donacije in bodo pomagali po najboljših močeh.