Nacionalni teden prostovoljstva traja letos med 17. in 23 majem, koordinira pa ga Slovenska filantropija, združenje za promocijo prostovoljstva. Njegov namen je izpostaviti pomen prostovoljstva in s tem povezanih organizacij ter izraziti zahvalo prostovoljcem za njihovo delovanje.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay


Na Veseli dan prostovoljstva, ki bo jutri, 20. maja, bodo prostovoljci po 47 krajih v Sloveniji, tudi v Mariboru, delili časopis Skozinskoz filantrop. V njem lahko preberete prostovoljske zgodbe, spoznate izkušnje prostovoljcev in prostovoljk ter različna področja prostovoljskega dela. Kako je s pripravami na poletje, ko organizacije kot je Zveza prijateljev mladine Maribor, vključujejo prostovoljce v izvedbo poletnih počitniških programov: »Razpisi za prostovoljce so bili objavljeni že februarja, nekateri bodo pomagali v Domu ustvarjalnosti mladih, drugi pa bodo letovali z otroki v VIRC Poreč. Potrebovali bi še nekaj prostovoljcev, med njimi je največ mladih, ki si tako nabirajo tudi življenjske izkušnje. Odziv je dober, bilo pa je tudi nekaj osipa od prijave pa do začetka izobraževanja za prostovoljce,« pravi Tadeja Dobaj iz Zveze prijateljev mladine Maribor, ki dodaja, da je to morda tudi posledica korone, ko so se ljudje navadili spremljati dogajanja iz udobja svojega doma.

V Mladinskem kulturnem centru Maribor je prostovoljstvo v času karantene potekalo nemoteno, pripravljajo se na izvedbo projekta Banka Idej, pravi Doris Špurej in dodaja:
»Kljub temu, da govorimo o posledicah, ki jih ima korona na mlade, pa smo s prostovoljci dobro sodelovali tudi v času pandemije. Tako smo uspeli vključiti tudi mlade, ki so prostorsko bolj oddaljeni od središča mesta, pa tudi časovno je bolj ugodno, če lahko sestanku prisostvujejo kar po spletu.«

V prihodnjem mesecu pa načrtujejo tudi mavrični junij v Mariboru, kjer bodo izvajali aktivnosti, povezane z vidnostjo in sprejetostjo LGBT skupnosti.