Generalna skupščina Združenih narodov je 22. marec razglasila za svetovni dan voda. Namen tega dne je opozarjati, kako pomembna je voda za življenje, da dostop do pitne vode ni zagotovljen vsem ljudem in kako nujno je trajnostno gospodarjenje z njenimi zalogami.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Vse naše življenje je povezano z vodo. V svetovnem merilu je skoraj vsa tekoča sladka voda podzemna voda. Zato je letošnja tema svetovnega dneva voda podzemna voda z geslom: Naredimo nevidno vidno. Poskrbeti moramo za njeno varovanje, jo raziskovati ter pri tem uravnotežiti potrebe ljudi in planeta. Kako čiščenje odpadnih voda vpliva na kakovost podtalnice? Vodja obratovanja Centralne čistilne naprave Maribor Senka Husar: "Zelo. Če ni čistilne naprave in če se odpadne vode ne čistijo, pronicajo v vodotoke in podtalnico in jih onesnažujejo."

Vsakdo lahko pripomore k čim manjšemu vplivu na okolje: "Ali na podtalnice, ali s smetmi, ki se na črno odlagajo vsepovsod. Tudi olja in odpadne barve je treba odložiti na mesta, ki so za to predvidena."

Kako o vodah razmišljajo otroci, ki so si danes ogledali centralno čistilno napravo in tudi črpališče Vrbanski plato? "Fino je, da imamo vodo in jo lahko pijemo. Brez vode ne moremo preživeti niti dva do pet dni. Všeč so mi lepi razgledi na reke in potoke."

V petek bo Kmetijsko gozdarski zavod Maribor v gasilskem domu Bohova pripravil še delavnice o omejitvah pri gnojenju in varstvu rastlin na vodovarstvenih območjih.