Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Čeprav je Zdravstveni dom Slovenska Bistrica za nekaj časa prekinil delovanje vseh preventivnih dejavnosti, tudi Center za krepitev zdravja, so prav tam danes vzpostavili telefonsko številko in e-poštni naslov, kamor se lahko obrnejo ljudje, ki se v teh negotovih časih znajdejo v osebni stiski. Psihologinja bo vsak dan med 8.00 in 16.00 dosegljiva na telefonski številki 041 426 413, ali na e-pošti vesna.pesek@zd-sb.si.

Sicer pa psihologinja Vesna Pesek svetuje: »Situacija je težka, a imejte v mislih to, da bo minila. Zavedajte se, da je sedaj ohranjanje tako telesnega kot duševnega zdravja na prvem mestu. Skušajte biti pozorni na to, da vas v tem času negativne misli, čustva ne preplavijo, saj le-ta vplivajo na vaše počutje in imunski sistem

Ob tem pa še poudarja, da je dobro, da se izognete nenehnemu poslušanju poročil in to omejite na enkrat dnevno. Poskušajte ustvarjati neko dnevno rutino, sproščajte se, ukvarjajte se z aktivnostmi, ki vas veselijo. Čim več se pogovarjajte z bližnjimi, ohranjajte stike tudi z drugimi – po telefonu ali preko socialnih omrežij. Dokazano je namreč, da socialni stiki krepijo dobro počutje.

Brez zadržkov ali pomislekov ob stiskah pokličite ali pišite: »Če doživljate čustveno stisko, ste prestrašeni, negotovi, kaj nam bo epidemija s koronavirusom prinesla in si ne znati sami pomagati, vam ponujamo psihološko pomoč v obliki razbremenilnih pogovorov,« še pojasnjuje psihologinja Vesna Pesek iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica.