Foto: BoBo
Foto: BoBo

Stara trta, ki raste na mariborskem Lentu, velja za najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu in je bila leta 1971 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Iz grozdja sorte žametna črnina ali modra kavčina vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina, ki ga mariborska občina uporablja za protokolarne namene. Mestni viničar Stane Kocutar je z letošnjim pridelkom zadovoljen: "Najstarejša trta je dala količinsko skromnejši, kakovostno pa zelo dober pridelek, ki bo posledično dal tudi dobro vino."

Veliko je držav in mest, v katerih rastejo potomke mariborske Stare trte. Tako bo na letošnji trgatvi še posebej zanimivo, napoveduje direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch: "Med drugim prihajajo skrbniki čepičev Stare trte, ki so bili prenešeni v Severno in Južno Korejo."

Trgatev Stare trte po starih štajerskih šegah in navadah je postala pravi mestni praznik, ki ga spremlja množica Mariborčanov in gostov. V sklopu prireditve bo tudi 11-to kronanje mariborske vinske kraljice, kot rečeno, pa se s trgatvijo začenja tudi Festival stare trte, ki bo vse do martinovega z najrazličnejšimi prireditvami vabil v mesto ob Dravi.