Center za socialno delo Maribor deluje zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa prilagojeno razmeram, tako kot domala vse ustanove v državi. Okrepili so higienske varnostne ukrepe za zaposlene in za strank in v vseh njihovih nastanitvenih kapacitetah veljajo strožji ukrepi.

Strokovno delo so v Centru za socialno delo Maribor organizirali tako, da bi preprečili možnost okužbe delavcev in uporabnikov njihovih storitev, pravi direktorica Marjana Bravc. Dosegljivi so po pošti, elektronski pošti in po telefonu in še naprej sprejemajo vloge za denarno socialno pomoč in pomoč za starševsko varstvo, vendar brez telesnega stika. »Kar nekaj uporabnikov se obrača na nas. Po pošti dobivamo ogromno število vlog. Pri vhodu vseh enot in regijskega centra imamo nameščene skrinje, kamor lahko ljudje oddajo vloge, tam smo namestili tudi razkužila,« pravi Marjana Bravc.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Tudi pri svojih nastanitvenih programih, kot so Materinski dom, Varna hiša, krizna centra in zavetišče za brezdomce, so uvedli najstrožje higienske ukrepe. V vseh teh centrih so njihovi varovanci strpni in upoštevajo navodila.

Direktorica mariborskega Centra za socialno delo pa ob tem računa tudi na čimprejšnje sprejetje interventnega zakona za pravice iz javnih sredstev, kajti marsikomu odločba za denarno socialno pomoč poteče: »Tako da bi se potem vse pravice, ki potečejo konec marca, podaljšale do konca aprila.« Bravčeva na predlagani interventni zakon nima pripomb, saj je po njenem dobro pripravljen.