Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Na mariborski občini so pripravili podrobno predstavitev projekta Centrum za člane sveta Mariborske knjižnice; ti prednostim umestitve knjižnice v ta objekt niso oporekali. Predsednica sveta Majda Potrata: "Projekt je ustrezen, vprašanje, ki ostaja odprto, pa je finančna konstrukcija."

Župan Andrej Fištravec zatrjuje, da je finančna konstrukcija projekta zaprta, a temelji na najetju posojila in upanjih po višji povprečnini in kulturnem evru v prihodnjih letih. Fištravec dodaja, da Centrum omogoča najhitrejšo selitev knjižnice v nove prostore, in sicer do 1. septembra 2020, "veliko podrobnosti pa bo treba še urediti v procesu priprave projektne dokumentacije."

Dobrih 13 milijonov evrov težek projekt predvideva nakup objekta, njegovo dokončanje in opremo. Na več kot 10.000 kvadratnih metrih bo sodobna knjižnica s čitalnico, multimedijskimi prostori, večnamensko dvorano, upravo in vso sodobno tehnologijo. Statika stavbe je dovolj kakovostna, nosilnost, ki bo zadostila obremenitvam s knjižničnim gradivom, pa bodo še povečali.

Uresničitve projekta Centrum si želi tudi vodstvo knjižnice, ki je ob tem mestni svet pozvalo, naj na izredni seji prihodnji teden vendarle potrdi Diip za omenjeni projekt, ki je pogoj za zavezujočo ponudbo slabi banki za odkup stavbe.